Home

Achtergrond

Varkensboerderij weg bij ex-concentratiekamp

Tsjechië wil na jarenlange protesten een varkensboerderij verwijderen van het terrein van een voormalig naziconcentratiekamp voor zigeuners.

Dat maakte een actiecomité van zigeuners maandag bekend. Volgens de nieuwe minister van Minderheden en Mensenrechten, Michael Kocáb, moeten de varkens weg uit Lety u Písku in de regio Zuid Bohemen. Daar zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim duizend Roma-zigeuners opgesloten. Zeker 327 mensen kwamen om in het concentratiekamp. Ruim vijfhonderd anderen werden naar het Auschwitzkamp in Polen gedeporteerd.

Het zigeunercomité voor de nagedachtenis van de Roma Holocaust vindt dat de Duitse regering voor de geschatte kosten van maximaal 36 miljoen euro moeten opdraaien. Als de grond is aangekocht, kan op de plek van de boerderij een gedenkruimte komen.

De varkensboerderij werd in de jaren zeventig onder het communisme aangelegd. Als de gevangenen in het kamp van Tsjechische komaf waren geweest, was de boerderij er nooit gekomen, vermoedt een woordvoerder van het comité. Of het bedrijf was al lang verdwenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.