Home

Achtergrond 12 reacties

Vanmiddag nog brief van Verburg over "geheim mestakkoord"

Over een mogelijk geheim mestakkoord met LTO moet minister Verburg (LNV) de Tweede Kamer nog hedenmiddag inlichten.

In een ingelaste procedurevergadering heeft de vaste commissie LNV van de Tweede Kamer om een brief gevraagd, die er uiterlijk 16.00 uur moet zijn. Kamerlid Ouwehand (PvdD) nam het voor dit verzoek het initiatief, dat unaniem werd ondersteund door de commissieleden.

Na de berichtgeving van de Nederlandse Varkenshoudersvakbond NVV eerder vanochtend ontkennen zowel het ministerie van LNV als LTO het bestaan van een akkoord. Wel erkennen ze beide dat ze overleg voeren over het mestbeleid en het 4e actieprogramma nitraat dat Nederland ter goedkeuring in Brussel heeft voorgelegd.

Een woordvoerder van het ministerie van LNV wijst er op dat bij dat overleg ook de vakbonden van varkens-, pluimvee- en melkveehouders betrokken zijn geweest.

Of LNV deelnemers aan het overleg heeft gevraagd "de kaken op elkaar te houden", zoals staat vermeld in een intern mail van LTO, kan de LNV-woordvoerder niet bevestigen.

Lees ook: Mogelijk geheim mestakkoord LTO en ministerie LNV

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Astrid Geboers

  Met name ZLTO en LLTB zijn druk met achterkamertjespolitiek, helaas zijn veel leden daarvan nog niet van op de hoogte! Het beheerplan voor de Peel bijv.wordt er door deze organisaties doorgedrukt, zonder hun achterban geraadpleegd te hebben. In Den Haag wordt het beheerplan gepresenteerd als: dé landbouw is accoord met een reductie van ammoniak van 70%!!!!!!!! Gelukkig is door de NMV inmiddels duidelijk gemaakt dat stikstofdepositie helemaal niet in beheerplannen thuishoort, maar alleen in de NEC-richtlijn! NL is het enigste land dat stikstofdepositie hiervoor gebruikt. Helaas gaan ZLTO en LLTB tóch accoord met een emissiereductie van 70% voor IV en 50% voor rundveehouderij. De NMV zet zich er nadrukkelijk voor in dat het 'bestaand gebruik' gewoon als vergunningsvrij in het beheerplan wordt opgenomen, ipv bedrijven beeindigen/verplaatsen zoals ZLTO en LLTB voorstellen!!!! Ook zijn ZLTO en LLTB accoord gegaan met het buiten schot houden van verkeer en industrie wat betreft reductie van stikstofdepositie. Terwijl LTO Noord wél met succes heeft ingezet op de aanpak van verkeer en industrie. Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat ZLTO en LLTB deze mogelijkheden laten liggen om de belangen van hun leden te behartigen. Het vertrouwen van de ZLTO leden daalt in snel tempo, omdat steeds meer blijkt dat de commerciele belangen van deze organisatie prevaleren boven die van de ondernemers, waar ze het uiteindelijk toch voor zouden moeten doen?!

 • no-profile-image

  boer

  jan knorrendorp ik ben lid geweest van de nvv praat me niet over knulligheid toen ze met de actie we zijn het zat de rug recht moesten houden waren de nvvers het eerste weg ik heb de boete bataald en het lid maatschap opgezegd als je het over eerlijk hebt de lto bleef achter mij staan met dat gelul van jullie kan ik niks rechts praten en links lopen

 • no-profile-image

  boer

  Even voor de duidelijkheid boer boer. "Wij zijn het zat" was een actieclub van LTO, dus zij hebben jou onrecht aangedaan. Het succesvolle actiegroep van de NVV hete "wij zullen doorgaan" Dus herstel je fout en meldt je aan bij de nvv www.nvv.nl

 • no-profile-image

  boer

  Hoelang zal LNV er nog over doen om zich te realiseren, dat boeren lang niet allemaal lid zijn van LTO? Wordt het niet eens tijd om ook de andere belangenorganisaties uit te nodigen om mee te praten? Of is het uit louter gemak, dat zij alleen met een organisatie wil praten, waarvan zij kunnen verwachten, dat zij niet teveel tegengas zullen geven? En in het ergste geval zelfs niet te beroerd zijn om met "leuke plannetjes"te komen.

 • no-profile-image

  boer

  de meesten zijn lid van de lto maar het staat de vakbonden vrij om ook te overleggen maar ze komen meestal met cometaar

 • no-profile-image

  boer

  Gelul boer boer, in de varkenshouderij is lto al uitgekakt en de rest zal spoedig volgen. De enigste mensen met kennis van zaken komen toch uit de vakbonden, dat lto daarna graag gaat strijken met de eer, nou ja.........

 • no-profile-image

  Tom

  Het gaat weer over machtstrijd! LNV moet altijd gelijk krijgen en daar heeft ze LTO voor nodig! De vakbonden die zeer gemotivverd zijn,en met veel kennis, lopen ze liever met een boog omheen als het hun uitkomt. Daar profiteert LNV van en verliest de boer. Als LTO zijn verstand gebruikt, proberen ze samen te werken met de vakbonden. Als na al die misstanden van LTO de vakbonden noch wel bereid zijn om er mee samen te werken. LTO en LNV kunnen ontkennen dat het niet gebeurd, maar die het mee gemaakt hebben weten wel beter.

 • no-profile-image

  jozef

  indien lto akkoord gaat met lnv over diverse wetgevingen ,nu en wat ik zelf heb meegemaakt en kan bewijzen in het verleden krijgt lto een vorselijke vergoeding,c q donatie voor advies
  kunnen ze weer enige tijd vooruit
  het is een grote bende over de rug van de totale agrarische sector,helaas
  boer wordt mens en leer de wereld eindelijk eens kennen
  laat je niet altijd bij de neus nemen door mooie lto praatjes,zeg het lidmaatschap op en koop voor dat geld iedere week voor de vrouw een bosje bloemen,heb je veel meer plezier van.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Bij de Reconstructie mochten de vakbonden niet in de commisie. Dit moest door LTO gebeuren, dit was de wil van de provincies. Wat het teweeg heeft gebracht weten we nu. Daar werd door de vakbonden al lang voor gewaarschuwd. Met de vakbonden kun je geen koehandel drijven!!!!! Die komen met kennis van zaken en trappen niet in sprookjes!!! Die komen op voor hun leden! Die geven bedrijven van hun leden niet weg!!! Ga zo maar door!!! Alles achter de rug om!! Over belangenberhartiging betreft!!

 • no-profile-image

  NVV lid

  Ik heb ook meegedaan met wij zijn het zat. Was toen nog NCB lid, maar ik kwam er ook achter dat zelfs NCB bestuursleden nite mee deden en zelf de boeren rond belde om de papieren in te leveren, zodat zij zeker mee deden. Ik heb zelf door de rechter op geroepen voor de opgelegde boete. Ik ben daar vrijgesproken en met veel plezier tot twee maal toe bij de rechter in discussie geweest. De tweede keer begreep hij dat de mestwet geving niet kon werken! deze Rechter heeft ook daarna de minaswetgeving vernietigd. Dit was het resultaat van de NVV. Goed onderzoek en dan met veel kennis naar de rechter. Dus boer boer laat u kennis is wat opschroeven.

 • no-profile-image

  jan

  Beste BOER BOER,

  U snapt er echt niets van. U bent een taaie lto er welke een onbeschimmeld vertrouwen in deze club heeft, u laat u een oor aannaaien door de BOBO's.
  Wat u zegt klopt nog geen woord van.
  Ik kan u wel een boek schrijven over dit soort wangedrag van lto bij diverse actie's en dossiers. Ze zijn altijd onbetrouwbaar en grote konten draaiers.
  Ik snap niet dat een ondernemer van deze tijd daar niet doorheen prikt.
  Met de Vakbonds Groeten van Jan.

 • no-profile-image

  jan

  De zoveelste discussie over de onbestrouwbaarheid van LTO als belangenbehartiger.
  Als varkenshouder ben ik al 15 jaar lid af en trouw lid van de NVV en voor mij is het een wonder dat er nog zoveel mensen achter lto aanlopen.
  Als ik alleen al zie wat voor bestuurders gestuntel ze de laatste 4 maand hebben uitgehaald;
  *Volstrekt onbetrouwbaar in het verdoofd castreren overleg.
  *Hoe ze Ramekers een half miljoen meegeven via achterkamertjes overleg, maar wel met ONS geld.
  *Nu weer met dit mestoverleg.
  Er word continu met de belangen van de sector gesold ten gunste van eigen belang. Het grootste probleem is dat LTO voor een groot deel wordt bestuurd door functionarissen. Deze mensen hebben totaal geen belang, zij voelen het niet in hun potemonnee als je bv. € 50.000 meer moet uitgeven voor mestafzet, zij hebben belang bij goede contacten bij LNV bijvoorbeeld. Daardoor gaan zij nooit tot het gaatje, en ja die boeren bestuurder die zit te ploeteren in die ellenlange dossiers die denkt na 5 A 4tjes lezen: HET ZAL WEL KLOPPEN.
  Om goed belangen te behartigen moet iedereen die beleid maakt het in de portemonnee voelen.
  Om dit te bereiken gewoon allemaal weg bij die club die lto heet, en sluit je aan bij een goede belangenbehartiger!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.