Home

Achtergrond 182 x bekeken

Van der Hoeven: met gas niet op één paard wedden

Met de toevoer van gas moeten we niet op één paard wedden volgens minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Weliswaar wordt Nederland niet getroffen door de gestaakte gaslevering vanuit Rusland via de Oekraïne naar Europa. Maar de woordvoerder van de minister zei vandaag dat het ook voor ons land van belang is dat gas via meerdere pijplijnen en vanuit meerdere landen wordt aangeleverd.

Daarom brengt Van der Hoeven komend weekeinde ook een bezoek aan Algerije, dat nu met een bewezen gasreserve van meer dan 4300 miljard kubieke meter de achtste plek inneemt op de wereldranglijst. De minister wil met Algerije samenwerken op energiegebied, omdat zij van Nederland de "gasrotonde van Noordwest Europa'' hoopt te maken.

Ook Rusland, Saoedi Arabië en Kazachstan zijn voor Van der Hoeven zogeheten prioriteitslanden. Haar woordvoerder wijst erop dat voorlopig Rusland nog het belangrijkste gasland is en dat Nederland meewerkt aan een alternatieve aanvoerlijn via de Oostzee. Dat ons land nu geen last heeft van de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne, komt ook doordat we een andere pijplijn gebruiken dan die is afgesloten.

Bovendien hoeft Nederland maar weinig gas te importeren, omdat we zelf gas hebben en ook exporteren. Volgens de woordvoerder is onze gasvoorraad de komende vijftien tot twintig jaar groter dan we zelf nodig hebben. Maar om daarna nog mee te spelen op de energiemarkt is het volgens Van der Hoeven zaak om nu al te investeren in onze functie als toegangspoort van Noordwest-Europa op het gebied van gas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.