Home

Achtergrond

Van Loon: eind van dit voorjaar berenvlees

Vleesbedrijf van Loon uit Best denkt aan het eind van dit voorjaar volop berenvlees te kunnen leveren aan haar afnemers, de supermarktketen Lidl en recreatieonderneming Centre Parcs.

Dat zegt projectleider Roland van Loon. Van Loon wil nog steeds weinig kwijt over de aantallen varkenshouders die beren mesten voor zijn project en over de omvang van de productie. Ook wil hij niet kwijt waar de dieren worden geslacht. "Dit is een gevoelige markt en uit concurrentie overwegingen wil ik daar niets over zeggen", aldus van Loon.

De varkenshouders die beren produceren voor Van Loon moeten voldoen aan de IKB-eisen. Van Loon hanteert globaal dezelfde gewichtstrajecten als Milieukeur. Dat houdt in dat de dieren worden geslacht in het gewichtstraject 83 tot en met 103 kilo. Ook het uitbetaalschema waar Van Loon mee wil werken is vergelijkbaar met dat van Milieukeur.

Waar Milieukeur de geslachte beren in de slachtlijn door middel van een schroeiproef controleert op berengeur, wil van Loon dat doen in de uitsnijderij, vóórdat de karkassen daadwerkelijk worden verwerkt. Van Loon denkt dat een test in de uitsnijderij beter werkt omdat de omgeving minder verstorend zou werken. Bovendien bestaat dan de mogelijkheid om twijfelgevallen nog een keer te testen. "We willen geen enkel risico nemen", aldus van Loon.

Geurafwijkende dieren worden apart verwerkt en gaan niet het vers vlees circuit in. Van Loon: "Ze worden waarschijnlijk verwerkt tot gekookte vleeswaren." Hij wil de tests laten uitvoeren door een onafhankelijke instantie en zo mogelijk laten waarborgen en certificeren.
Hoewel een volledige garantie dat er geen stinkend vlees bij de consument terecht komt niet is te geven, acht Van Loon de kans dat dit gebeurt met zijn voorgestelde productiemethode zeer gering. "Klanten krijgen er geen problemen mee."

Van Loon vlees heeft zelf geen slachterij. Het bedrijf verwerkt en verpakt vlees voor de levensmiddelenhandel, industrie en horecagroothandel

Of registreer je om te kunnen reageren.