Home

Achtergrond 177 x bekeken

Van Geel: VVD gooit geloofwaardigheid te grabbel

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft forse kritiek op de wijze waarop de VVD zich mengt in de discussie over vrijheid van meningsuiting.

Het pleidooi van VVD-leider Mark Rutte om belediging niet langer strafbaar te stellen, is een nieuw bewijs dat de liberalen zich laten verleiden tot scoren op de korte termijn.

Dat heeft Van Geel dinsdag geschreven op zijn weblog. Hij vreest dat Rutte onder druk van de peilingen en concurrentie op rechts "de geloofwaardigheid van zijn partij te grabbel gooit''.

De fractievoorzitter van de christendemocraten wijst erop dat het voorstel van Rutte botst met de lijn die de liberalen eerder aanhielden. Ook vraagt hij zich af of Rutte voet bij stuk houdt als een radicale imam zich beledigend uitlaat.

Rutte pleitte afgelopen weekeinde voor verruiming van de vrijheid van meningsuiting. Directe aanleiding vormde het besluit van het gerechtshof in Amsterdam dat het Openbaar Ministerie (OM) politicus Geert Wilders moet vervolgen voor anti-islamitische uitspraken. De oproep leverde Rutte kritiek op, onder meer omdat hij zich bemoeit met een zaak waarover de rechter zich nog moet buigen.

CDA-fractievoorzitter Van Geel vindt dat de liberalen de laatste tijd vaker kiezen voor snel electoraal gewin. De VVD gaat te makkelijk mee in de nieuwe mores van spoeddebatten, moties van wantrouwen en ongedekte amendementen, schrijft Van Geel.

Minister-president Jan Peter Balkenende moet dinsdagmiddag in de Tweede Kamer antwoord geven op de vraag of hij de vrijheid van meningsuiting wil verruimen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.