Home

Achtergrond 179 x bekeken

Vakbonden: uitbesteding personeel doorgeslagen

Vakbonden FNV en CNV willen bij de komende cao-onderhandelingen maatregelen tegen de trend personeel bij uitzendbureaus te plaatsen.

FNV wil bovendien uitgaan van loonsverhoging van 3,5 procent omdat de energiecrisis in de tuinbouw voorbij is. De bond wil extra inzetten op de positie aan de onderkant van het loongebouw. Zij zouden extra vooruit moeten gaan. Ook wil FNV afspraken maken over het aandeel vast personeel op de bedrijven in de glastuinbouw. "We zien het aandeel los personeel al jaren stijgen, maar het moet mogelijk zijn met de afspraken over spreiding van de werkuren door het jaar om meer vast personeel aan te nemen", zegt FNV-onderhandelaar Gerard Roest.

Ook CNV wil het onderwerp vaste contracten op de agenda zetten. "Steeds meer personeel wordt weggeschoven naar uitzendbureaus of payrollconstructies", zegt onderhandelaar Jaap Bosma. Beide vakbonden werken aan een voorstellenbrief om in april met de onderhandelingen te beginnen. FNV wil daarin vasthouden aan een looneis van 3,5 procent, het plafond dat eerder bij het sociaal akkoord is afgesproken.

De slechte financiële positie bij bedrijven zal de onderhandelingen bemoeilijken, erkent FNV. Maar de sector heeft enkele goede jaren gehad. "Het is misschien lastig binnen te halen, maar er zijn nog geen aanvragen voor arbeidstijdverkorting gedaan in de glastuinbouw. De energiecrisis is ook voorbij. Een verhoging van 3,5 procent moet mogelijk zijn."

De werkgevers in LTO Glaskracht Nederland werken ook aan voorstellen. Glaskracht gaat uit van lagere looneisen, ook door de afgenomen inflatie. De flexibiliseringafspraken uit de vorige cao-ronde is bij de achterban in goede aarde gevallen, stelt een woordvoerder van Glaskracht. FNV mikt op een looptijd van twee jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.