Home

Achtergrond 1 reactie

Vakanties leveren zware milieubelasting op

De vakanties van Nederlanders dragen jaarlijks 7,9 procent bij aan de uitstoot van CO2 van de gehele Nederlandse economie.

Dat is bijna net zoveel als de hele chemische industrie in Nederland. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek 'Reizen op grote voet 2005' van onderzoeksbureau NRIT en de hogeschool voor toerisme in Breda.

De vakanties zijn jaarlijks goed voor 14,4 megaton CO2, de chemische industrie voor 15,5 megaton, stellen de onderzoekers. Niet alle vakanties belasten het milieu. 15 Procent van de vakanties (fietsvakanties, kamperen) levert zelfs een lagere milieubelasting per vakantiedag op dan thuisblijven.

De milieubelasting van vakanties is over het algemeen groter naarmate die verder weg wordt gevierd. Dat heeft alles te maken met het vervoermiddel, dat in de meeste gevallen het vliegtuig is. Verre vakanties leveren vier keer zoveel CO2-emmissies op als de gemiddelde vakantie.

"Een groot deel van de Nederlandse toeristen gaat dichtbij op vakantie, naar Frankrijk bijvoorbeeld, en is daarmee verantwoordelijk voor 20 procent van de milieubelasting door vakanties. De andere 80 procent veroorzaken mensen die verre reizen maken'', aldus Paul Peeters, lector duurzaam toerisme aan de Bredase hogeschool, vandaag in dagblad Trouw.

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit 2005 van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-Nipo Research. Het CVO houdt continu bij waar Nederlanders op vakanties gaan, hoe lang en met welk vervoermiddel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Over een aantal jaren ziet men eindelijk in dat er met co2 niets mis is .Volgende probleem dat weer onnozel en onzichtbaar is wordt ozon!Mensen worden meer en meer voor de gek gehouden.Men is begonnen met de boeren en de gewone burger komt nu aan de beurt,het leuke is dat burgers meerendeel alles voor zoete koek slikken en als je maar lang genoeg vanalles roept,zelf ook mee gaan roepen.Het streven is naar een wereldbevolking van een paar miljoen mensen.Dit durft men alleen nog niet hardop te zeggen,dat komt later.Men weet ook nog niet zo goed hoe dit te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.