Home

Achtergrond 587 x bekeken 1 reactie

VWA: blaaswormen vormen risico

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) adviseert de ministers van Landbouw en Volksgezondheid om maatregelen te nemen tegen blaaswormen in vlees.

Als honden besmet vlees, rauw opeten krijgen ze lintwormen. De eitjes daarvan kunnen bij de mens tot ziekte leiden. Besmet vlees zelf is voor de consument niet gevaarlijk.

De VWA treft vaak blaaswormen aan bij Roemeense runderen die in Nederland worden geslacht. Bureau Risicobeoordeling van de VWA adviseert passende maatregelen bij het slachten van runderen uit andere landen waar de ziekte veel voorkomt. Een besmetting van de dieren kan alleen worden ontdekt bij de keuring. Met de huidige wijze van keuren wordt volgens de VWA een substantieel aantal diagnoses gemist zodat de kans op een infectie bij de mens zal toenemen.

In Nederland komen blaaswormen al decennia niet meer voor. Nederland importeert echter sinds enkele jaren runderen uit Roemenië voor de slacht. In 2007 en 2008 zijn er van de ruim 2.000 Roemeense runderen die in Nederland zijn geslacht 72 als verdacht aangemerkt. Hiervan waren 11 runderen geïnfecteerd met blaaswormen. Als honden besmet vlees rauw opeten krijgen ze lintwormen waarvan de eitjes bij de mens tot Echinococcose kunnen leiden. Dit is een ernstige parasitaire ziekte.

Het aantal patiënten met Echinoccose in Roemenië is groot. Na besmetting ontwikkelen zich zowel bij de mens als bij slachtdieren een of meerdere blaaswormen. Bij honden die rauw besmet vlees opeten onstaan daarna weer volwassen lintwormen waarmee de cyclus is gesloten.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Tus

  Nou het gaat om maar 2000 runderen uit Roemenie. moeten daar dan zoveel exctra kosten voor gemaakt gaan worden met keuren?
  En moet de NL veehouder dat dan uiteindelijk weer in keurings kosten betalen?
  En dit is een parasiet die veel ellende kan veroorzaken bij mens en dier.
  Is het dan niet gewoon echt verstandig die rommel in Romenie te laten en geen import van daar voor vee gezond is daar.
  Tus

Of registreer je om te kunnen reageren.