Home

Achtergrond

VS zaait 9 procent minder wintertarwe

De Amerikaanse akkerbouwers hebben afgelopen najaar 17 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid.

Dat is 9 procent minder dan in najaar 2007. Dat staat in de eerste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over graanseizoen 2009/2010.

De USDA schat dat er nu 3,4 miljoen hectare zachte wintertarwe op het land staat. Dat is 26 procent minder dan vorig najaar. Er is 12,2 miljoen hectare harde tarwe gezaaid, een daling van 4 procent.

De USDA gaat er vanuit dat de VS dit jaar 68 miljoen ton tarwe oogsten. De wereldoogst raamt de USDA op 683 miljoen ton, vrijwel gelijk aan de vorige schatting. De USDA verwacht een kleinere tarweoogst in Argentinië door droogte en vorst.

Ondanks de krimp van het areaal sloot de graantermijnmarkt in Chicago maandag lager voor tarwe. Vrijdag waren de tarwenoteringen nog gestegen. Maar maandag daalde de notering voor het maartcontract met 59,6 dollarcent naar $5,696 (157 euro per ton). Dat is een daling van 10,5 procent. De tarwecontracten die aflopen in mei en juli lieten maandag vergelijkbare dalingen zien in Chicago.

Of registreer je om te kunnen reageren.