Home

Achtergrond 208 x bekeken

VS is zuivelreus in opkomst

Na 2008 wordt ook 2009 het jaar van Amerika op de wereldzuivelmarkt. De zwakke dollar zorgt ervoor dat de Amerikaanse export ook dit jaar verder gaat stijgen.

En vorig jaar kon de VS al goede rapportcijfers overleggen. Er was geen zuivelland dat zo in opkomst was als de VS. Toen was de dollar behoorlijk in verval. De groei ging vooral ten kosten van bepalende zuivelspelers als Europa en Nieuw-Zeeland.

In de eerste drie kwartalen van 2008 liet de VS ten opzichte van dezelfde periode in 2007 een groei op alle fronten zien. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

Wat het meest in het oog springt, is de dominantie van de VS op de mager melkpoedermarkt. In 2008 steeg de Amerikaanse export met 77 %.

Daardoor exporteert de VS inmiddels de helft van al het mager melkpoeder in de wereld. Europa (min 14 %) en Nieuw-Zeeland (min 17 %) moesten hierdoor een flinke veer laten.

De VS exporteerde ook meer vol melkpoeder. Echter, mondiaal gezien speelt het land hier (bij wijze van uitzondering) géén rol van betekenis.

Op de mondiale botermarkt is de VS hard op weg om Europa in te halen. Amerika verdriedubbelde in 2008 de boterexport en is al de derde speler op de wereldmarkt. Ter vergelijking: Europa moest 42 % van zijn marktaandeel inleveren.

Door de zwakke dollar is het perspectief voor de Amerikaanse zuivelexport erg goed. Het land wringt zich tussen de Europa en Nieuw-Zeeland.

prognose:

zuivelexport VS groeit ook in 2009

Of registreer je om te kunnen reageren.