Home

Achtergrond

Twintig jaar cel voor snelkookpanmoord

De rechtbank in Haarlem heeft de 53-jarige Mehmet Y. dinsdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn broer en doodslag op zijn ex-vrouw.

Deze zaak is bekend geworden als de snelkookpanmoord, omdat Y. het hoofd van zijn broer zou hebben uitgekookt in een snelkookpan.
De rechtbank ging niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat wilde dat Y. voor de rest van zijn leven achter tralies verdween. Volgens de rechtbank moet de man echter nog een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij. Ze ziet ook geen gevaar voor herhaling, onder meer omdat bij de man geen ernstige psychische afwijkingen zijn geconstateerd.

Y. heeft zijn jongste broer in 1997 op beestachtige wijze om het leven gebracht. Het 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en zijn hoofd in een snelkookpan uitgekookt. De resten werden gedumpt langs een snelweg. De rechtbank acht ook bewezen dat Y. zijn ex-vrouw eind 2002 heeft gedood. Haar lichaam is nooit gevonden.

Het proces heeft ruim vier jaar geduurd. Dat komt doordat Y. zijn advocaten naar huis stuurde en er tweemaal een compleet nieuwe rechtbank aantrad. De Haarlemmer heeft altijd gezegd onschuldig te zijn aan de dubbele moord. Volgens hem zijn de beschuldigingen het werk van zijn ex-schoonfamilie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.