Home

Achtergrond

Tsjechië opent debat over toekomst EU-landbouwbeleid

Tsjechië wil als nieuwe voorzitter van de EU het debat openen voor een nieuw landbouwbeleid voor de periode na 2013.

Geldmiddelen moeten effectiever worden ingezet. Dat staat in het werkprogramma voor het voorzitterschap dat Tsjechië in de eerste helft van 2009 bekleedt. Premier Toplánek en vice-premier Vondra hebben dat vanmorgen in Praag gepresenteerd.

De Tsjechen willen in de EU alvast debatten opstarten over het toekomstig beleid. Niet alleen streven ze naar een effectievere besteding van de landbouwfondsen, waaronder een mogelijk andere verdeling van de bedrijfstoeslag, maar ook een versterking van de concurrentiekracht van boeren. In de verklaring staat dat de debatten de weg moeten effenen naar gelijke concurrentievoorwaarden in alle lidstaten. Er bestaan nu nog aanzienlijke verschillen tussen de oude en de nieuwe lidstaten.

Het Tsjechies voorzitterschap geeft ook prioriteit aan vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid. Het opent daarover de discussie op basis van een rapport dat de Europese Commissie nog moet opstellen. Ook voedselkwaliteit en de landbouw in achtergestelde gebieden staan op het lijstje van de EU-voorzitter voor de eerste helft van dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.