Home

Achtergrond

Toonaangevende instituten zeer somber over economie

De wereldeconomie gaat dit jaar door een diep dal waarbij miljoenen mensen hun baan verliezen.

Die sombere boodschap bleek uit vandaag gepubliceerde rapporten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de internationale arbeidsorganisatie ILO.

Volgens de nieuwste prognoses van het IMF komt de wereldeconomie dit jaar onder druk van de financiële crisis bijna volledig tot stilstand. Met een minieme groei van 0,5 procent bereikt de expansie van de internationale economie het laagste niveau van de afgelopen 65 jaar.

De ILO voorziet dat deze internationale recessie wereldwijd zal leiden tot tussen de 30 en 50 miljoen nieuwe werklozen. Daarbij loopt vooral de werkloosheid in de ontwikkelde economieën sterk op. Het aantal arbeiders dat nog geen twee dollar per dag verdient, neemt echter ook sterk toe, tot ongeveer 1,4 miljard. Dat is 45 procent van alle arbeiders in de wereld.

Volgens het IMF kan er geen economisch herstel optreden zolang de financiële crisis aanhoudt. Overheden moeten volgens het instituut dan ook alles op alles zetten om levensvatbare banken van vers kapitaal te voorzien en te ontdoen van hun vergiftigde beleggingen.

Om de aanhoudende verliezen te weerstaan, hebben banken in Europa en de Verenigde Staten volgens de schattingen van het IMF zeker nog 500 miljard dollar aan extra kapitaal nodig. De afschrijvingen op slechte Amerikaanse leningen en beleggingen zullen volgens het fonds oplopen tot 2,2 biljoen dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.