Home

Achtergrond

Tomatenteler ruimt drie hectare planten door brand in oudejaarsnacht

Bij een glastuinbouwbedrijf in Vierpolders moet drie hectare opnieuw geplant worden met tomatenplanten.

Een lichtkogel veroorzaakte veel brand- en roetschade op de laatste dag van 2008. Het gaat om het bedrijf van Jan van Marrewijk in Vierpolders. Op oudejaarsavond kreeg de teler om 22:00 uur een alarmmelding. Die gaf aan dat het CO2-gehalte in de kas veel te hoog was en dat er kabels waren doorgebrand. "Toen ik ging kijken, stond de hele kas vol rook", zegt Van Marrewijk. De teler had zich al voorgenomen om om 12 uur ’s nachts het verduisteringsdoek open te trekken om schade door vuurpijlen te voorkomen.

Er bleek een lichtkogel te zijn afgevuurd, het parachuutje werkte niet, waardoor het ding brandend door het kasdek viel. Het verduisteringsdoek dat brandvertragend is, ging smeulen en roken en vatte toch vlam. Brandweerkorspen waren er snel bij. Echter, het blussen was soms moeilijk omdat door de dichtgevroren slootjes de watertoevoer stokte. Ook moest de brandweer enkele ruiten inslaan om de vlammen te blussen. Ongeveer twee- tot driehonderd ruiten in de zijgevels zijn vanwege de hitte gebroken.

"De scherminstallatie is voor veertig procent verbrand", vertelt Van Marrewijk. Deze installatie moet dus helemaal vervangen worden en ook moeten alle assimilatielampen worden schoongemaakt. Ook bleek na de bluswerkzaamheden dat de tomatenplanten die in de derde week van november geplant waren, er niet meer florissant bij stonden. "Ze stonden vreemd en de planten zaten helemaal onder het roet door de grote rookontwikkeling." Daarop is besloten de hele teelt, zo’n 75.000 planten te ruimen inclusief steenwol en verduisteringsdoek. Over vijf werken wordt er opnieuw geplant. De teler blijkt goed verzekerd, maar kan nog geen inschatting geven van de totale schade. "Maar het kost natuurlijk altijd geld", zegt hij.

Bekijk hier de foto's

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.