Home

Achtergrond 465 x bekeken

Tik op de vingers

De bouwregelgeving lijkt voor een groot deel buiten werking te worden gesteld, met ook consequenties voor de land- en tuinbouw.

De rechter vindt alle regels in het Bouwbesluit die verwijzen naar normen van het Nederlands Normalisatie-instituut niet bindend.

De rechter voert daar een uiterst valide argument voor aan: die normen zijn nooit officieel gepubliceerd in de Staatscourant of het Staatsblad. Neem een bouwer van stallen die wil weten aan welke normen hij volgens de overheid wettelijk moet voldoen. Hij kan die dus niet vinden in officiële stukken, maar moet betalen om deze informatie te vergaren.

Als het rijk in hoger beroep gaat, bestaat de kans dat de rechter deze uitspraak definitief maakt en een chaos ontstaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het is ook niet de bedoeling dat het rijk onbekende regels opstelt en die vervolgens ook handhaaft. De rechter deelt dus een terechte tik op de vingers uit.

Het rijk moet uit de uitspraak in elk geval het gevolg trekken dat het opzoeken van de normen niets kost. Daarmee kan bijvoorbeeld die stallenbouwer de kosten weer wat drukken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.