Home

Achtergrond

Tienduizenden Serviërs in de kou

Tienduizenden Serviërs vieren sinds vanochtend het orthodoxe kerstfeest in koude woningen.

In veel kleinere steden hebben energiecentrales moeite om over te gaan op andere vormen van brandstof om het gas te vervangen.
De leveringsstop is een bittere pil voor veel Serviërs omdat het land eind vorig jaar het grootste deel van zijn olie-industrie verkocht aan Rusland, onder meer in ruil voor gegarandeerde gasleveringen uit Rusland.

Servië importeert 92 procent van zijn jaarlijkse gasverbruik van 2,4 miljard kubieke meter uit Rusland, waarbij het land afhankelijk is van pijpleidingen die door Hongarije en Oekraïne lopen. De reserves van Servië bedragen ongeveer 100 miljoen kubieke meters gas. Onder normale omstandigheden is dit voldoende om ongeveer tien dagen vooruit te kunnen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft momenteel de gaskraan naar Oekraïne dichtgedraaid, waardoor ook EU-landen als Duitsland en Frankrijk fors minder gas krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.