Home

Achtergrond 279 x bekeken 8 reacties

The Greenery verliest in 2009 honderd leden

The Greenery telt begin dit jaar 1.100 leden, honderd minder dan begin 2008. Toch spreekt de coöperatie van een stagnatie omdat de daling kleiner is dan voorgaande jaren.

Vorig jaar verloor de afzetorganisatie driehonderd telers ten opzichte van 2007. De verwachting was dat het aantal stoppers dit jaar opnieuw hoog zou zijn als gevolg van de slechte marktomstandigheden. De daling van het ledental zou ook hoog uitvallen. Het valt mee, meldt de organisatie. Die afvlakkende ledendaling is volgens een woordvoerder van The Greenery het gevolg van modernisering van de coöperatie.

"De daling is voor een groot deel te verklaren door bedrijfsbeëindigingen", licht een woordvoerder toe. "Daarnaast heeft een aantal telers hun lidmaatschap bij The Greenery om uiteenlopende redenen opgezegd." Hoe groot het aantal opzeggers en beëindigers is, kan hij niet zeggen.

The Greenery wijt de ontwikkeling aan nieuw beleid zoals de individuele uitbetaalprijs. "We hebben heel wat maatregelen genomen als de individuele uitbetaalprijs en een nieuw tarievenstelsel. Telers merken dat op", zegt de woordvoerder. Ook signaleert hij dat de trend naar schaalvergroting niet zo sterk doorzet als van te voren verwacht.

Voor 2009 gaat The Greenery uit van een licht stijgend areaal bij glas- en vollegrondsgroente en paddenstoelen. De overige productgroepen zijn stabiel, stelt de woordvoerder. Het nieuwe tarievenstelsel werd per januari ingevoerd na goedkeuring in de ledenraad in december en geeft per productgroep weer wat de kosten zijn voor de coöperatie. Telers willen die transparantie, geeft de afzetorganisatie als verklaring.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  tggg waar is de tijd dat er tienduizenden tuinders lid waren vd veiling, ze hebben alles naar de donder geholpen en de tuinders failliet of kunnen stoppen en het leden kapitaal hebben ze ook goed weten te verkwanselen

 • no-profile-image

  jan

  Bestuur en directie stonden er bij en keken er naar. Behoudens ieder jaar een nieuw rookgordijn op te treken (iup en tarievenstelsel). Maar in plaats van het voortouw te nemen in het stopen van de prijserosie zoals bv bij witlof 20 % in 2008 zoekt men zijn heil in het verhogen van de tarieven met 12 %, met als enige garantie dat er volgend jaar geen 1000 leden meer over zijn. Ledenraad geef als laatste goede daad directie en bestuur het conge en hef daarna u zelf op.

 • no-profile-image

  tinus

  En bij veiling ZON gaan de kosten ook alleen maar omhoog en het ledental omlaag ; naar leden luisteren homaar.
  Dus over een paar jaar twee veilingen naar deklote geholpen.

 • no-profile-image

  Henk de Wit

  100 leden verliezen, het lijkt wel personeel want daar verliest The Greenery er nog meer van.....

 • no-profile-image

  ongerust persoon

  Bij het gros van de vollegronsteelten gaan de afzetkosten met 50 tot 100% omhoog. als hiet geen oplossingen voor komen, wat in mijn inzien niet zomaar mogelijk is, ia volgende 1 oktober een zwarte dag voor de greenery als menig vollegrondsteler uittekent en zijn hijl ergens anders zoekt. Wie een beetje rondkijkt en naar andere partijen kijkt is de greenery veel te duur, met een veel te dure top.
  De marges zijn zo klein dat er extra kosten er niet meer af kunnen!!!!!!

 • no-profile-image

  drs. Jan Bruins

  Ik heb (intern) jarenlang tevergeefs voor deze desastreuze ontwikkelling gewaarschuwd. Daarbij wijzend op het grote euvel dat de directie van The Greenery totaal geen verstand heeft van een effectieve en duurzame marktstrategie.

 • no-profile-image

  piet

  Straks zijn er alleen nog leden over met gmo-verplichtingen!!! ps, hoeveel oud pmac-ers zijn er nog lid??? Erg weinig!!! omdat zodra je in de keuken hebt gekeken,zie je veels te veel!

 • no-profile-image

  Piet

  Het valt nog mee dat deze nog bestaat.
  Maar ze hebben nog grond en gebouwen
  om te verkopen.
  De top verdient genoeg, over de ruggen
  van de telers.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.