Home

Achtergrond 4 reacties

Telers kunnen niet op tegen supermarkt

Telers van kasgroente hebben wel geprobeerd een vuist te maken tegen de inkoopmacht van supermarkten, maar die pogingen zijn mislukt.

De groothandel heeft de winstpositie weten te versterken ten koste van de tuinders. Dit staat in een studie van het Landbouw Economisch Instituut, dat op verzoek van het ministerie van LNV de prijsvorming van producten als tomaten, paprika's en komkommers heeft onderzocht.

Minister Gerda Verburg (LNV) maakt zich zorgen over de de slechte prijzen die de tuinders krijgen voor hun producten. Zij vreest dat ze daardoor onvoldoende financiële ruimte hebben voor broodnodige investeringen om de tuinbouw meer duurzaam te maken, onder meer door energiebesparing. Verburg vindt het van belang dat de tuinders zich niet tegen elkaar laten uitspelen door grote inkopers als supermarkten.

Alternatieven voor levering aan de steeds groter wordende supermarktketens zijn er nauwelijks. De groenteboer en de weekmarkt zijn allebei goed voor een marktaandeel van slechts 9 procent. Niet meer dan 5 procent van de groente wordt nog verkocht via de veilingklok.
De supermarkten die de groente inkopen via de distributiecentra zijn in de loop van de jaren de markt steeds meer gaan bepalen. "De vraag is leidend geworden'', aldus het rapport.

De voormalige veilingcoöperaties hebben zich omgevormd tot coöperatieve groothandelaren, maar dat kon het tij niet keren. De coöperatieve groothandel zag het marktaandeel met 50 procent afnemen, terwijl de commerciële bedrijven hun marktaandeel zagen groeien.

Lees ook Verburg: marges oneerlijk verdeeld

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Komt men er nu pas achter wat boeren en tuinders al jarenlang weten en zeggen.
  De supermarkten hebben de macht in handen, alleen Nelie in Brussel wil dat niet erkennen, omdat dit slecht zou zijn voor de consument.

 • no-profile-image

  rakhorst

  probeer eens weer de buurtwinkels en landwinkels
  de klant wil meer en meer biologisch, vergeten groenten en ook uit eigen streek en daar kan de supermarkt moeilijk mee concurreren
  zelfs de hoirec heeft sinds kort maatschappelijk verantwoord ondernemen in haar pakket genomen

 • no-profile-image

  goede boer

  Ook niet zo verwonderlijk dat telers niet tegen de supermarkt op kunnen. Supermarkten kunnen namelijk gebruik maken van heel veel (door de overheid ingestelde) handelsbeschermingen. Terwijl telers en boeren alleen maar hun handelszaken kunnen regelen onder een min of meer vogelvrije handelsstatus met zeer weinig handelsbescherming.

 • no-profile-image

  groenteteler

  He, he zijn ze er eindelijk achter?
  Schandalig vind ik het!

Of registreer je om te kunnen reageren.