Home

Achtergrond 197 x bekeken

TNO ontwikkelt software om gedrag te voorspellen

TNO werkt aan software die het mogelijk moet maken om aanslagen of rellen te voorspellen.

De software moet door middel van het analyseren van camerabeelden het gedrag van personen voorspellen op basis van bewegingen, spullen die ze bij zich hebben en inlichtingen die over hen bestaan. Als de computer vijandelijk gedrag herkent, kan worden ingegrepen. Dat meldt TNO Magazine.

"Na de aanslagen in Londen in 2005 is achteraf zeventienduizend uur video bekeken om na te kunnen gaan wat er was gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk waren. Wat wij willen, is een methode om aanslagen of rellen voor te zijn'', zegt Gertjan Burghouts, expert op het gebied van waarnemingssystemen in TNO Magazine.

Het ministerie van Defensie is de opdrachtgever. "Maar vanzelfsprekend is hiervoor ook grote interesse in de wereld van politie- en inlichtingendiensten. Denk ook aan havens, stations, vliegvelden, stadions of bedrijfsterreinen, die potentieel kwetsbaar zijn voor aanslagen'', aldus Burghouts.

TNO is bezig om een internationaal consortium te vormen om het project verder te ontwikkelen. Daarmee wil het instituut samenwerken met universiteiten, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Aan het eind van het jaar hoopt Burghouts een werkende proefopstelling te kunnen laten zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.