Home

Achtergrond

Suikerprijs stijgt door dreigend tekort

De suikerprijzen stijgen op de wereldmarkt.

Dat komt omdat de wereld dit seizoen 2008/2009 méér suiker verbruikt dan dat er wordt geproduceerd. Dat is voor het eerst in vier jaar.

Dat zei medewerker Beate Kasch van het Duitse ministerie van landbouw op een symposium in Bonn, bericht de Duitse nieuwssite Ernährungsdienst. Volgens Kasch komt de wereldwijde suikerproductie dit seizoen op 158,8 miljoen ton. Het verbruik wordt geschat op 162,1 miljoen ton. In het vorige seizoen is 166,6 miljoen ton suiker geproduceerd. Dat was 9,5 procent boven het verbruik.

De productiedaling komt doordat de EU de suikerproductie heeft ingeperkt. In India is de productie ook gedaald.

Het verbruik stijgt vooral doordat met name Brazilië steeds meer suiker gebruikt voor de productie van ethanol. Als de ethanolproductie in de wereld met 1 procent stijgt, is daar 800.000 ton extra suiker voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.