Home

Achtergrond 191 x bekeken

Südzucker handhaaft verwachting resultaat

Südzucker houdt na de eerste negen maanden van het lopende boekjaar 2008/2009 vast aan de prognoses omtrent omzet- en resultaatontwikkeling voor het hele boekjaar.

Het concern verwacht aan het eind van het boekjaar een omzet van 5,8 à 6 miljard euro en een operationele winst van 230 tot 260 miljoen euro. In het voorafgaande boekjaar lag de omzet op 5,8 miljard euro en de winst op 233 miljoen euro. Dat heeft het Duitse suiker- en ingrediëntenconcern woensdag gezegd bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. In de eerste drie kwartalen lag de omzet op 4,6 miljard euro (plus 5 procent) en de winst op 184 miljoen euro (plus 4 procent). Vooral het suikersegment draait volgens de Zuid-Duitse onderneming opvallend goed.

Het concern haalde de afgelopen bietencampagne een suikerproductie van 4,2 miljoen ton. Dat is relatief veel, gezien de ingeleverde quota. Het is te danken aan de opbrengsten in de teelt: gemiddeld 11,7 ton suiker per hectare tegen 10,9 ton bij de campagne van najaar 2007.

De ingrediënten- en bio-ethanoldivisies van Südzucker had het daarentegen moeilijker als gevolg van gestegen grondstofprijzen en aanloopkosten. Het Oostenrijkse Agrana, voor 38 procent eigendom van Südzucker, presenteert gestegen resultaten. Van maart tot en met november vorig jaar, de eerste drie kwartalen van het lopende boekjaar 2008/2009, heeft het een omzet gehaald van 1,6 miljard euro. Dat is 12,5 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van jaar 2007/2008. De winst van Agrana komt op 19,7 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode van het vorige jaar 87,4 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Johann Marihart boekte Agrana in de eerste twee kwartalen van dit boekjaar een verlies van 10,1 miljoen euro. Het derde kwartaal laat een sterke verbetering zien. "Dat komt vooral door de daling van de graanprijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.