Home

Achtergrond 237 x bekeken

Strenge vorst legt oogst prei en spruiten stil

De strenge vorst van -10 tot soms -12 heeft de oogst van spruiten en prei stilgelegd.

Het is nu afwachten hoe deze gewassen de dooi gaan doorkomen. Het oogsten van bevroren spruitenstokken geeft kneuzingen aan de spruiten waardoor ze onverkoopbaar worden. Van de geschatte 3.000 hectare spruiten in het Zuid-Westen, Brabant, de Flevopolder en Limburg staat 25 tot 30 procent nog op het land, schat Hein Molenkamp van Syngenta in. Het gros daarvan zijn late spruitenrassen en een klein deel middellate rassen.

"Zolang 'de spruiten in de diepvries zitten', is het geen probleem. Het is nu afwachten welke dooi moeder natuur gaat geven." Een jojo-effect (vorst, geen vorst) doet de spruiten helemaal geen goed. "Als de dooi invalt, moet het blijven dooien en het liefst een beetje vochtig zijn." Als dat laatste het geval is, dan kan de schade waarschijnlijk meevallen. "Maar de spruiten krijgen wel een tik, zo kan er wat kleur afgaan." Volgens Rien Bos van Van Ieperen bestaat het risico dat bij temperaturen van onder -10 graden de spruiten van binnen kapot vriezen en later inwendig bruin worden. "Maar of dat gebeurd is, weten we pas over een dag of tien."

Volgens Molenkamp werden er tot gisterenmiddag nog spruiten geoogst. Echter in Zuid-Oost Nederland wordt er vanaf Tweede Kerstdag al niet meer geoogst vanwege de vorst. Piet van der Haas van Mertens Agro in Horst schat in dat er nog tien procent van het totale spruitenareaal in Zuid-Oost Nederland op het land staat. In zijn gebied staat ook nog veel winterprei. "Daar vindt zeker schade plaats. Het blad dat boven de sneeuw uitsteekt is verloren." Dit betekent meer veel meer werk in de schuur voor de preitelers en minder kilo’s. Hij schat in dat eenderde van de preiopbrengst verloren gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.