Home

Achtergrond 205 x bekeken

Strafmaatregel VS: export varkensvlees valt stil

De export van varkensvlees naar de Verenigde Staten ligt vanaf 23 maart stil.

De Verenigde Staten zetten de import heffing op 100 procent, waardoor de export in de praktijk niet meer mogelijk is. Nederlandse bedrijven verliezen door deze Amerikaanse maatregel een potentiële markt van enkele tientallen miljoenen euro’s. Dit meldt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De Verenigde Staten hebben een aanpassing doorgevoerd in de lijst van Europese producten waarvoor strafheffingen gelden. Die strafheffingen tot een maximum van 116,8 miljoen euro mag de VS opleggen nadat het in 1998 een zaak won bij de WTO tegen het Europees importverbod van met hormonen behandeld rundvlees.

Tot nu toe golden geen strafheffingen voor Nederlands varkensvlees, maar werd alleen kalfsvlees getroffen door de Amerikaanse maatregelen. De markt voor kalfsvlees uit Nederland wordt geschat op 50 miljoen euro. Die kan dus al jaren niet worden benut.

Naast Nederlands varkensvlees leggen de Amerikanen ook strafheffingen op aan Zweeds, Frans, Fins en Iers varkensvlees. Deens varkensvlees blijft gevrijwaard van een strafheffing.

De COV pleit voor een snelle oplossing van het slepende hormoongeschil tussen de VS en Europa. De organisatie vindt de maatregel van de VS disproportioneel en wijst op de goede relatie tussen de VS en Nederland op allerlei andere terreinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.