Home

Achtergrond 208 x bekeken

Stijging temperatuur bedreigt voedselproductie

Niet de droogte, maar de temperatuurstijging is de belangrijkste dreiging voor de voedselproductie.

De helft van de wereldbevolking, met name in de tropen en subtropen, is op termijn in gevaar. Dat schrijven de Amerikaanse onderzoekers David Battisti en Rosamond Naylor in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Met name in de subtropen zal elke graad temperatuurstijging in deze eeuw kunnen leiden tot een oogstverlies tot 16 procent, stellen de onderzoekers in een analyse die is gebaseerd op historische gegevens. De landbouw moet rekening houden met aanmerkelijke opbrengstverliezen, niet alleen door de temperatuurstijging. Het areaal zal kleiner worden door zeespiegelstijging en de bodemvochtigheid zal afnemen. De klimaatverandering leidt daardoor tot grote risico’s voor voedselcrises, waarschuwen de wetenschappers.

Battisti en Naylor schrijven dat de gemiddelde zomers aan het eind van deze eeuw warmer zijn dan de extreme zomers van de vorige eeuw. Dat geldt met name in de tropen en de subtropen, maar ook in grote delen van de rest van de wereld. Effect daarvan is dat ongeveer de helft van de wereldbevolking niet of onvoldoende voedsel voor zichzelf kan verbouwen.

De onderzoekers beredeneren dat door de wereldwijde klimaatverandering geen mogelijkheden meer bestaan om misoogsten in de ene regio te compenseren met overschotten uit andere regio’s, zoals in afgelopen jaren steeds gebeurde. Naylor en Battisti zeggen dat het nodig is nieuwe gewassen te kweken die hitteresistent zijn en die efficiënt water gebruiken. Zij vinden dat de ontwikkeling van nieuwe technologieën, waaronder biotechnologie, betere fok- en teeltprogramma’s en verbetering van management de politieke prioriteit moeten krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.