Home

Achtergrond 192 x bekeken

Steun voor ontwikkelen van luchtwassers in trek

De veehouderij maakt graag gebruik van de subsidieregelingen van de rijksoverheid voor het ontwikkelen en verbeteren van luchtwassers. Dat blijkt uit een overzicht dat minister Gerda Verburg (LNV) naar de Kamer heeft gestuurd.

De Kamer, die donderdag met Verburg en collegaminister Jacqueline Cramer (milieu) debatteert over ammoniak, had om het overzicht gevraagd.In 2008 zijn twee subsidieregelingen opengesteld voor luchtwassers, SBIR en STAL. Voor SBIR zijn twintig aanvragen ingediend, waarvan er zeven werden gehonoreerd; deze ondernemers konden een haalbaarheidsstudie laten maken. Op grond daarvan konden vier ondernemers door met hun idee; drie betreffen de ontwikkeling van een nieuw type luchtwasser, de vierde een nieuwe meetmethode.Voor de STAL-subsidie werden vorig jaar tien aanvragen ingediend. Negen ondernemers konden hun idee, gericht op het verbeteren van het gebruiksgemak van luchtwassers, verder uitwerken.

Het kabinet verwacht in de loop van dit jaar concrete resultaten uit de lopende projecten. Voor de innovatieregeling SBIR is ook dit jaar weer geld beschikbaar, 1,3 miljoen euro. Over het opnieuw openstellen van STAL moet het kabinet nog een besluit nemen.In totaal heeft het kabinet de afgelopen jaren tientallen miljoene euro’s uitgetrokken om de uitstoot van stank, ammoniak en fijnstof door de veehouderij te verminderen. Daarbovenop is in de periode 2006-2009 bijna 32 miljoen euro uitgetrokken voor de stimulering van luchtwassers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.