Home

Achtergrond 313 x bekeken

Sterke concurrentie in bouw

De concurrentie in stallenbouw neemt toe.

Aannemers die tot voor kort vooral actief waren in woningbouw verleggen deels hun werkterrein als gevolg van malaise in de bouw. "Deze ontwikkeling zal naar verwachting toenemen", zegt Harrie Versluis van DLV Bouw, Milieu en Techniek.

Daarnaast doen aannemers die al actief zijn in de agrarische sector vaak meer moeite om orders binnen te halen. Deze ontwikkeling, gecombineerd met iets lagere materiaalkosten, resulteren dit jaar vrijwel zeker in lagere bouwkosten. "Vorig jaar zomer waren de stallen schreeuwend duur. Nu gaan we weer terug naar het prijsniveau van begin 2008", aldus Versluis. Met name staal is op dit moment goedkoper.

Afgelopen jaren heerste een ware bouwwoede in de agrarische sector, vooral in de melkveehouderij. Dat is voorbij. "De gekte is eraf", zegt Versluis. Ook Eric van den Hengel van Stalbouw.nl signaleert minder animo onder melkveehouders om te bouwen dan voorgaande jaren. "De stemming in de melkveehouderij is anders dan vorig jaar. Maar wat wil je met een melkprijs van 28 cent?"

Soms worden bouwplannen in de ijskast gezet. DLV heeft ook de indruk dat de banken kritischer naar investeringsplannen kijken en vaker dan voorheen 'nee' zeggen. DLV waarschuwt ondernemers die in zee willen gaan met een aannemer of installateur die nieuw is in deze sector. Vaak zijn het wel zeer kundige aannemers, maar het is de vraag of ze altijd voldoende agrarische bouwkennis in huis hebben om de klus te klaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.