Home

Achtergrond

Steenuil verdient betere bescherming

De steenuil heeft betere bescherming nodig, want de steenuilpopulatie in Nederland staat zwaar onder druk.

Dat komt vooral doordat steeds minder jonge steenuilen uitvliegen en minder jonge uilen hun eerste jaar overleven. Dat concluderen deskundigen op de Landelijke Steenuildag, die op zaterdag in Nijkerk wordt gehouden. Nederland telt momenteel tussen de 5500 en 6500 broedparen. De steenuil is het kleinste uiltje dat in Nederland voorkomt. Onderzoekers zeggen dat de aanpak van het project Steenuil onder de Pannen mogelijkheden biedt om de uilen beter te beschermen.

Enkele decennia geleden was de steenuil nog vrij talrijk op het Nederlandse platteland. Maar de Nederlandse populatie is sinds 1960 met meer dan de helft afgenomen. De steenuil staat daarom op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels.

Op grond van het project Steenuil onder de Pannen bepleiten deskundigen voor meer onderzoek naar het geringe broedsucces en de vraag waarom de overleving van jongen zo laag is. Het project duurde drie jaar en bestond uit voorlichtingsbijeenkomsten en een aantal scans om de kwaliteit van een bepaald gebied voor steenuilen te bepalen.

De aanwezigheid van de steenuil zegt iets over de aard van het landelijk gebied. Gaat het de steenuilen goed, dan zit het ook wel goed met de muizen- en insectenstand (voedsel) en de variatie van het landschap. Onderzoekers willen boeren en andere bewoners van het platteland betrekken bij de bescherming van de steenuil. Daarom zijn 17.000 exemplaren van een brochure over de steenuil verspreid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.