Home

Achtergrond 180 x bekeken

Spoeddebat over ov-chipkaart

GroenLinks in Rotterdam heeft voor donderdag een spoeddebat in de gemeenteraad over de ov-chipkaart aangevraagd.

De partij is verbijsterd over de grote aantallen reizigers die met zo’n vervoersbewijs niet goed blijken uit te checken in het Rotterdamse openbaar vervoer.

Wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer stelt dat de problemen procentueel gezien wel meevallen. ”Het gaat om ongeveer 1 procent van het totaal. Het bewijst wel dat we het onderwerp onder de aandacht moeten blijven houden.” GroenLinks wil echter dat openbaarvervoerbedrijf RET het systeem aanpast, zodat minder reizigers problemen ondervinden. ”Ik wil de RET adviseren van het borgsysteem af te stappen”, zei raadslid Arno Bonte dinsdag.

Zeker 220.000 reizigers in Rotterdam vergaten het afgelopen jaar uit te checken bij hun rit met de ov-chipkaart. Hierdoor betaalden zij te veel voor hun reis. De helft van hen heeft geld teruggevraagd, blijkt uit cijfers van de RET. Bij het instappen wordt een borg van 4 euro berekend en bij het uitchecken verrekend met de te betalen ritprijs. Wanneer in tram, metro of bus het uitchecken niet goed gaat, wordt 4 euro van de kaart afgeschreven.

Twee weken voor de definitieve afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro, gebruikt ongeveer 35 procent van de reizigers de ov-chipkaart. In januari krijgen Rotterdamse studenten een jaarkaart met ov-chipkaart. Volgens de RET komt daarmee het aantal reizigers dat het digitale vervoersbewijs gebruikt, op 55 procent.

De ov-chipkaart moet binnen afzienbare tijd in heel Nederland de strippenkaart vervangen. De Rotterdamse regio gold lange tijd als proeflocatie en mag nu als eerste de strippenkaart ’uitzetten’. Amsterdam wil de strippenkaart in de metro in april in de ban doen. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) moet daar nog groen licht voor geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.