Home

Achtergrond

Snelweg Amelisweerd 'onvoorstelbaar' voor Cramer

Milieuminister Jacqueline Cramer kan zich niet voorstellen dat de omstreden plannen voor een nieuwe snelweg door natuurgebied Amelisweerd bij Utrecht doorgaan.

Cramer sprak vandaag op werkbezoek in Utrecht enkele actievoerders die zich verzetten tegen de mogelijke aanleg van de snelweg.

De PvdA-bewindsvrouw zei dat de plannen nog in het begin van de besluitvorming zijn. "Dus we moeten alle voorstellen nog bekijken. Ik kan mij niet voorstellen dat de variant Amelisweerd als beste uit de bus komt'', voegde ze eraan toe.

Ze zei ook "de hartenkreet van mensen om Amelisweerd te sparen'' te begrijpen. Naast Cramer beslist ook verkeersminister Camiel Eurlings over de vekeersprobelmatiek rond Utrecht. "Vanuit mijn positie als minister van Milieu zal ik hem zeggen dat ik mij niet kan voorstellen dat deze variant de voorkeur krijgt, als je kijkt wat voor het effect de weg heeft op milieu, leefomgeving en qua inpassing.''

In juni moeten knopen worden doorgehakt over de wegenplannen voor Utrecht. Cramer en Eurlings trekken daarbij samen op met provincie en betrokken gemeenten, aldus een woordvoerder van Cramer. De ministers hebben echter het laatste woord, erkende hij.
Joris Hogenboom van de Utrechtse federatie van Natuur en Milieu heeft gemengde gevoelens bij de uitspraken van Cramer. "Jammer genoeg wil ze niet nog een stap verder gaan door te zeggen dat de snelweg daar gewoon niet moet komen, maar wij vinden dit wel een heel duidelijk signaal'', aldus Hogenboom.

Dinsdag wordt een petitie met de titel 'Tot hier en niet Verder' aan de Tweede Kamer aangeboden. Meer dan 15.000 mensen hebben hun handtekening gezet tegen de plannen voor een snelweg door natuurgebied Amelisweerd. Vorige week vormden duizenden mensen een menselijk lint door de weilanden bij Bunnik en Landgoed Rhijnauwen als protest tegen de plannen voor de mogelijke verbindingsweg tussen de A12 en de A28. Afgelopen zondag gaf actiegroep GroenFront! een boomklimworkshop om mensen voor te bereiden op eventuele bosbezettingen.

Begin jaren tachtig waren de bossen bij Utrecht ook al het toneel van acties. Demonstranten hingen in bomen om te voorkomen dat de snelweg A27 door het gebied zou voeren. Maar deze weg kwam er wel en maakte het natuurgebied een stuk kleiner.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.