Home

Achtergrond

'Snelle invoering patiëntendossier onhaalbaar'

De invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) per september van dit jaar is onhaalbaar.

Dat heeft voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de artsenorganisatie KNMG vandaag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag van de EO. De voorzitter verwacht dat het nog jaren zal duren voordat het systeem gebruiksklaar is.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil dat huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen per 1 september van dit jaar medische gegevens over patiënten centraal gaan bijhouden in het elektronische dossier. De overheid hoopt op die manier medische fouten te voorkomen, omdat de verschillende medische hulpverleners overzicht hebben over de situatie van de patiënt.

Artsen hebben grote reserves over het nieuwe systeem. Ze hebben wel toegezegd mee te werken. De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft eerder ook al bezwaar gemaakt tegen de datum van 1 september. Ze vinden onder meer dat het computersysteem nog veel te veel kinderziektes vertoont. De invoering zou tot problemen kunnen leiden.

Veel deskundigen in de gezondheidszorg betwijfelen of minister Klink het aandurft het systeem toch in te voeren per september zonder het vertrouwen van de artsen. Zij immers spelen een grote rol bij het gebruik van het patiëntendossier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.