Home

Achtergrond

Sluiten Guantanamo nog niet zo eenvoudig

Barack Obama heeft altijd beloofd dat het sluiten van het gevangenenkamp Guantanamo Bay op Cuba een van zijn eerste daden als president zou zijn.

Enkele uren na zijn beëdiging zei hij alle procedures tegen de gedetineerden te willen bevriezen voor 120 dagen. Die periode geeft zijn regering de tijd om te bepalen hoe het controversiële systeem het beste ontmanteld kan worden.

De Verenigde Staten hielden ooit meer dan zevenhonderd 'vijandelijke strijders' vast op Guantanamo, dat werd opgericht na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De sluiting van het detentiecentrum en de overplaatsing van de overgebleven 250 gevangenen is nog niet zo eenvoudig.

Besloten moet onder meer worden wat te doen met de circa zestig gevangenen die voor vrijlating in aanmerking komen. In de landen waar ze oorpronkelijk vandaan komen, dreigen ze te worden gemarteld en vervolgd. Verscheidene Europese landen hebben aangeboden eventueel een aantal van dergelijke gevangenen op te nemen. De rest zou door gewone rechters in de VS zelf berecht moeten worden, maar hoe precies is nog onduidelijk.

De regering-Obama zal met het Congres moeten samenwerken om de wetten te vernietigen die de omstreden militaire tribunalen op Guantanamo in het leven hebben geroepen. Ook moet besloten worden of er al dan niet onderzoek moet komen naar mogelijke oorlogsmisdaden door de vorige regering van president George Bush.

De regering-Obama werkt waarschijnlijk veel samen met senator Dianne Feinstein, de nieuwe voorzitter van de senaatscommissie voor Inlichtingendiensten. Die heeft een wetsontwerp opgesteld voor het sluiten van Guantanamo. Daarin wordt een deadline van een jaar gesteld waarbinnen de gevangenen berecht of vrijgelaten moeten worden. Ook wordt de inlichtendienst CIA verplicht om over alle gevangenen aan het Rode Kruis te rapporteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.