Home

Achtergrond

Slachters verwerken meer dieren

Het aantal varkensslachtingen in Nederland is vorig jaar ongeveer 1,5 procent toegenomen.

Er zijn 14,4 miljoen dieren geslacht. Het aantal geslachte runderen daalde met 3.000 stuks tot 503.000 dieren. Het aantal geslachte vleeskalveren is gestegen tot 1,44 miljoen dieren, zo’n 3 procent meer dan een jaar geleden. Deze voorlopige gegevens over 2008 heeft het productschap Vee en Vlees naar buiten gebracht. Het Productschap Pluimvee en Eieren meldde dat de pluimveevleesproductie van de pluimveeslachterijen vorig jaar steeg van 729.000 ton naar 793.000 ton.

De Nederlandse varkenssector exporteerde vorig jaar 300.000 varkens meer dan een jaar geleden. Die groei betreft hoofdzakelijk vleesvarkens. In totaal gingen 8,7 miljoen varkens de grens over, onder te verdelen in 5 miljoen biggen en 3,7 miljoen vleesvarkens. De export van biggen was met 5 miljoen dieren, zo’n 100.000 stuks minder dan in 2007. Van de 3,7 miljoen vleesvarkens gingen er 3,1 miljoen naar Duitsland; 11 procent meer dan in 2007. Naar Duitsland gingen 2,4 miljoen biggen. Spanje en Italië namen fors minder biggen af.

De export van varkensvlees nam 3 procent toe tot ruim 665.000 ton. Vooral Duitsland en Rusland namen meer vlees af. De export naar het Verenigd Koninkrijk en Italië daalde. De uitvoer van kalfsvlees is in lijn gestegen met het aantal slachtingen, zo’n 3 procent. In de pluimveevleessector is het exportsaldo van pluimveevlees in het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven. Zowel import als export stegen in gelijke mate enkele duizenden tonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.