Home

Achtergrond

Slachterijen eisen verdoofd gecastreerd

De varkensslachterijen hebben sinds 1 januari de eis van verdoofde castratie opgenomen in hun inkoopvoorwaarden.

Daarbij maken ze geen onderscheid tussen dieren voor de binnenlandse markt en andere bestemmingen.

Dat blijkt uit een inventarisatie bij de verschillende varkensslachterijen. Die trekken één lijn als het gaat om verdoofd castreren. Ze hebben geen trek in gekanaliseerd slachten, waarbij de dieren voor verschillende bestemmingen apart worden geslacht. De vleesvarkenshouders hebben enkele weken terug ook van hun handelaren een brief gehad. De handelaren riepen in de brief op voluit mee te werken aan de verdoofde castratie en zeggen er op toe te zien dat ze biggen betrekken van zeugenhouders die verdoofd castreren.

Bij het financieringsfonds voor de apparatuur is vlak voor nieuwjaar nog een hausse aan aanvragen van varkenshouders binnen gekomen. Volgens een woordvoerder van het PVV dienden 2.800 zeugenhouders hun aanvraag vlak voor de uiterste datum in.
Zeugenhouders kunnen sinds 1 januari geen aanvragen voor vergoeding meer indienen. De indruk is nu wel dat het overgrote deel van de zeugenbedrijven apparatuur heeft aangeschaft of besteld. In het project is altijd gerekend met 3.000 tot 3.500 zeugenbedrijven die apparatuur nodig zouden hebben.

Nog niet alle apparatuur is uitgeleverd aan de bedrijven. Leveranciers van apparatuur en gas gaan er van uit dat alle bedrijven deze maand worden voorzien van apparatuur en gas. Mark Schippers: "We zijn volop aan het produceren." Schippers heeft ongeveer 2.500 apparaten verkocht.

Ook Ruud Laarman van de Noord Amsterdamse Machinefabriek, de fabrikant van de Piglit, verwacht dat hij eind deze maand de bestelde apparaten heeft uitgeleverd. Van de Piglit zijn er 430 verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.