Home

Achtergrond

'Scholier wil geen appel, maar is dol op appelschijfjes'

Fruit en groente slaan aan in schoolkantines. In ieder geval bij het Noordrand College in Rotterdam, het Fioretti in Lisse, DaCapo in Sittard, Da Vinci in Roosendaal en het Gomarus College in Assen.

De vijf middelbare scholen zijn door het Voedingscentrum genomineerd voor de Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine.

Volgens het Da Vinci College in Roosendaal is de winstgevendheid van de snoepautomaten onder druk komen staan. Directeur Joseph Dekkers: "We maken broodjes op de halalwijze klaar met overal sla en tomaat er tussen. Dat loopt erg goed."

De bovenbouwlocatie Unie Noord van het Noordrand College in Rotterdam merkt dat scholieren over te halen zijn voor een gezond dieet met groente en fruit. "Maandag hebben we onze laatste saucijzenbroodje verkocht. Die raakten we aan de straatstenen niet meer kwijt, nu we gezonde broodjes verkopen met saladegroente er tussen."

"Je moet goed kijken naar de wens van de scholier", zegt sportcoördinator Erik Veenstravan het Noordrand. "Als we appels in een schaal leggen, eten ze het niet. Appelschijfjes wel." Leerlingen snijden zelf de appels in de lessen zorg en welzijn. Het Noordrand koppelt er wel een spaaractie aan vast met sportieve prijzen. Scholieren die iets gezonds kopen, krijgen een sticker. Volgens Veenstra was het van belang de omschakeling naar gezonde producten langzaam te laten verlopen. "Anders komen ze in opstand en kopen ze toch weer ongezonde producten in de winkels."

Het DaCapo College in Sittard heeft dat probleem niet. Pauzerende leerlingen mogen het plein niet af. De genomineerden zijn gekozen uit 63 scholen. De winnaar wordt 27 januari bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.