Home

Achtergrond 1 reactie

Scherp wapen

Als minister Gerda Verburg de daad bij het woord voegt en de slechte marktpositie van groente- en fruittelers daadwerkelijk wil versterken, dan kan dat.

De minister liet weten te overwegen de regeling voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) hiervoor in te zetten. Dat kan zelfs een scherp instrument zijn door zowel vernieuwing als samenwerking af te dwingen.

Nu wordt de subsidie nog veelal in stenen belegd, vooral in verpakkingscentrales, maar de behoefte aan meer marketingondersteuning of ontwikkeling van nieuwe producten is sterk aanwezig. GMO is bovendien een instrument om de versnippering tegen te gaan. De minister kan zich sterk maken strengere eisen op te nemen voor subsidie, zoals een minimum omzeteis of ledeneis. Zo wordt het aantrekkelijker voor de afzetpartijen om serieus naar bundeling te kijken.

Voor het stimuleren van vernieuwing lijkt de nationale strategie van de GMO-regeling al voldoende handvaten te bieden. De minister heeft dus de wapens in handen om de impasse van de tuinbouw te doorbreken. Ze kan daarmee zelfs behoorlijk gewicht in de schaal leggen omdat jaarlijks een kleine 100 miljoen euro aan GMO-geld wordt uitgekeerd.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Gaat Gerda Neelie met 100 miljoen omkopen om de bundeling goed te vinden? Krijg ik ook mee?

Of registreer je om te kunnen reageren.