Home

Achtergrond 15 reacties

Scharreleieren in Zaanse mayo

Ook de bekende mayonaise in de tubes van Zaanse wordt in de loop van 2009 gemaakt van scharreleieren.

Wakker Dier meldt vandaag dat de fabrikant dat aan de organisatie heeft laten. Wakker Dier is blij met deze stap, waardoor ook de laatste grote mayonaiseproducent geen legbatterijeieren meer gebruikt. De dierenwelzijnsgroep voert al sinds 2002 actie tegen de verkoop van eieren van kippen die leven in de legbatterij.

In 2004 schrapten supermarkten en de meeste groothandels het legbatterijei al uit het assortiment. Onder andere Mars BV, Verkade, Johma, Bakker Bart, Van der Breggen (stroopwafels), Remia, Gouda's Glorie, Bolletje, Aviateur (banket), Daelmans (banket), Hanos (groothandel) en McDonald's volgden. Maar omdat er nog steeds eieren van niet-scharrelende kippen worden verwerkt in cake, koekjes en fritessaus, gaat Wakker Dier door met de campagne.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Als een kip zich niet lekker voelt legt ze niet!
  Nee als kanibalen elkkaar opvreten in scharrel lekker je mede soorten opvreten,omdat er mensen zijn die het dierwelvaart noemen?!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Ja de kip zingt het uit. Jij noemt voorbeelden, die kan ik ook opnoemen, maar in jou idealiste wereld, zou je eigenlijk de mens moeten uitroeien?!
  Hoe weet jij nu, dat een kip zich beter voelt? Of welk ander dier?
  Ja, tuurlijk geef ik om dieren,anders zou ik niet die vele uren per week in tussen de dieren zitten.Snachts eruit,omdat er iets is met de dieren of wat dan ook.
  Het gaat mij ook vooral erom,dat een enkele groep meent te moeten bepalen,wat een hele bevolking doet!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik heb een filmpje gevonden met alle systemen erop, wel in het Duits. http://www.ikl.info/legehennentv_kleingruppenhaltung_neu.html

  Voedselkwaliteit is enorm belangrijk. De kolonie heeft veel vooruitgang tegenover legbatterij, en in dat een goede innovatie. Medicijnen gebruik en ziektes zijn voor mij ook erg belangrijke gegevens en dat is ook welzijn. De scharrel heeft de zo gewenste ruimte en geen kooi. Ik hoop dat alle huidige systemen steeds door innovatie verbetert kunnen worden, zoals het eigenlijk ook gegaan is van legbatterij tot de verschillende vormen nu.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Jeroen, dus omdat kanibalisme bij scharrel voorkomt, moet je ze maar gaan vastbinden of opproppen op een kooi, zodat ze zich niet kunnen bewegen. Misschien beter dan om er eentje extra voor de zekerheid in te doen, dat je weet dat ze zeker niet meer kunen bewegen, en elkaar niet kunnen opeten. Ben blij dat je zelf aangeeft dat een kip een gevoel heeft, dan zal een kip ook zeker een verschil voelen als het in een legbatterij, scharrel of biologisch systeem zit.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Patrick,

  Had kunnen verwachten dit van jou.
  Dierwelzijn noem je? Er zijn genoeg onderzoeken, die dit naar de prullebak verwijzen.(behalve onderzoeken in opdracht van WD) en daarnaast voor de consumtieveiligheid is de legbatterij een groot voordeel. Maar bedrijven worden bang, voor stel terroristen.

 • no-profile-image

  Patrick

  We zullen het de komende jaren wel gaan zien. Wel is er een enorm huidig probleem met het denken in wereld markt prijs, dat moet er de komende jaren zeker uit, en dan zijn de marges er wel. Op de een of andere manier moet je een prijs samen koppelen aan welzijn ook op de werld markt. Het zou een ramp zijn als de chloorkip toegelaten wordt in Europa. Laat de Amerikanen maar hun productie en welzijn veranderen voor ze hier de markt komen verstoren en vernietigen, en niet andersom. En volume regeling is in elke sector noodzakelijk, ook op wereld niveau. In de melk met het afschaffen quotem is het domste wat ik ooit gezien heb van politiek en organistaties om dan te zeggen redt jullie maar op de wereld markt. Volume knop en beheersing, volumeknop in vraag en aanbod. Ook volume en beheersing in aantal bedrijven per gebied of aantallen per bedrijf. Volume knop en beheersing in gebieden en ook in landen. De beheersing is nog meer belangrijk want nu is het vaak meer en meer produceren en dan de consument vertellen dat ze er meer van moeten eten of drinken, en dan loopt het fout. Beheers het product en volume, heb een goede marge, licht de consumenten in alles en breed voor, niet alleen in je eigen visie, zodat de vrije keuze daar is. Koppel welzijn er ook aan, en de wereld is groot genoeg voor heel veel rendabele familie bedrijven die flexibel om gaan met de vraag en veranderingen kunnen als het nodig is. Grote verstoringen in een gedeelte van de werld door natuurrampen of klimaat kan makkelijk opgevangen worden door ander continenten. Wel moeten, gebieden of continenten een basis systeem hebben van zelfvoorzienigheid, dus ook markt bescherming, maar toch ook gericht op voorziening op de wereld markt, maar wel aan koppelingen en voorwaarden als welzijn, marge en prijs. want dat samen geeft pas een enorm hoog kwalitatieve voedsel keten ipv meer en meer tegen een zo lage mogelijke prijs, wat altijd destructief is.

 • no-profile-image

  Pattrick

  @ Jeroen, ik zat zo te denken over welzijn, mm, geen zitstok, geen legnest etc etc. Ik zat te denken voor die kip, kan het welzijn nog slechter? Ik kan niets slechters vinden, je kunt er geen 1 extra bijstoppen want dat past niet, je zou ze minder voer kunnen geven, maar ja ze krijgen al net genoeg, misschien minder water, helaas, dat kan wel maar dan zal het geen ei leggen. Conclusie een enorm wreed systeem, wie het ooit bedacht heeft heeft er alles aan gedaan om zo zoveel mogelijk eieren uit een kip te halen, persen of drukken, hoe dat zou moeten gebeuren dat was bijzaak. Misschien kun je me helpen, noem 1 ding wat misschien het welzijn nog slechter kan maken dan het al is in een legbatterij.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wakker Dier meldt vandaag dat de fabrikant dat aan de organisatie heeft laten. Wakker Dier is blij met deze stap

  Tuurlijk zijn ze blij,stelletje criminelen.
  Anders hadden ze zeker gedreigd met het sturen van een groep terroristen(volkert??)
  Echt ongelovelijk, dat het zomaar kan....

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Probleem van mij met Wakker Dier, is de manier hoe ze dingen door de strot van mensen duwen. Mensen betalen wel meer, het is je al eerder uitgelegd.
  Consument=goedkoop
  Burger=dierwelzijn,waar ze zelf vaak niet snappen, wat ze er mee bedoelen.
  Wakker dier wil ook altijd met de geboekte winst van ander weglopen en krijgen ze hun zin niet, trekken ze een pot domme bnn´ers open,die het weer moeten vertellen, maar eigenlijk niet weten,wat ze vertellen.
  Het dreigen naar ketens,bedrijven.Bah Bah. En dan het politieke gebeuren,wat hebben ze bereikt(behalve een hoop belastinggeld te verneuken),juist niks!
  Hopelijk wordt de crisis nog wat erger, dan is de consument Marianne en haar vriendinnetje ook weer vergeten.
  En de extra marges, die komt er echt niet!Hellaas.

 • no-profile-image

  Jeroen

  En wat jij wil kan dus niet. Wij kunnen als EU niet Amerika gaan boycotten, want het gebeurd andersom ook. Dat is dus wat ze willen, vrij handel in de wereld. Lees het weblog van Rene eens na, dat was niet zo slecht plan.
  Maar het is tijd om de rose bril af te zetten en nu eens de bril te pakken,die ziet wat er daadwerkelijk gebeurd!

 • no-profile-image

  herman

  Herman, jij begrijpt er in iedergeval iets van!
  Ik heb die filmpjes bekeken.De scharrelkip:Wat doet die pluimveehouder met die systeemeieren?Hij verzameld ze netjes in het mandje en daarna gaan ze naar de consument!
  Wat gebeurt er met het eitje wat in de scharrelruimte lag? Juist ja : naar de consument.
  Wat eten die freilandkippen en wat komt daar van in het ei?
  Dit alles wordt door WD onthouden aan de consument en de retailers zwichten voor de kreten van WD tengunste van hun portemonee; tenminste tot op heden: 50% en meer profit op een eitje! Hopelijk brengt de crisis een oplossing voor Dier, Mens en Milieu voor wat betreft de pluimveehouderij!

 • no-profile-image

  herman

  Jeroen, in grote lijnen ben ik het helemaal met je eens(maar je moet niet gaan schelden)! WD draait de consument een rad voor de ogen en dwingt de voedselindustrie en de retail, om produkten te verwerken, waarvan ze zelf goed weten dat het geen voedselveilige produkten zijn. Tevens laten zij de consument geen keuze. De consument wordt gedwongen om alternatieve eieren te kopen! Deze eieren worden geproduceert op een dier, mens en mileu-onvriendelijke wijze! Dat weet de consument niet en wordt angstvallig voor hem verzwegen! Als men nu in een "diervriendelijke stal"komt kan men door het vele stof de achtergevel niet eens zien. De dieren hebben geen ademmasker ter beschikking, met alle gevolgen van dien! Dat er tussen de 15 tot 25% van de dieren sterft binnen een jaar wordt door WD niet aan de consument verteld.Ook niet dat de eieren die in de alternatieve systemen buiten het nest(=in de stront worden gelegd, gewoon bij de consumptie-eieren worden gezet)
  De sektor heeft een prachtig alternatief ontwikkeld:De Koloniehuisvesting! Alle voordelen voor mens, dier en millieu in een prachtig systeem. Laat WD nu eens de grote broek aantrekken en deze wetenschap naar buiten brengen! Als je de dieren in zo een systeem bekijkt zie je gewoon dat ze het ontzettend naar hun zin hebben; geen ziektes en dus geen medicijnen!, geen sterfgevallen, geen kanibalisme, kortom het perfekte systeem om dier, mens en millieu van dienst te zijn.
  WakkerDier: doe er wat mee in positieve zin tov DE BURGER=CONSUMENT. Laat deze kans voor DIER,MENS en MILLIEU niet liggen

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind het echt ongelovelijk, dat dat zo maar kan. Ongelovelijk dat we nog steeds stichtingen nodig hebben die de sector moeten uitleggen dat legbatterij kippen nu wel erg achterhaald is. We leven niet meer in de middeleeuwen.
  Productie bedrijfen die nu nog steeds legbatterij systemen hebben is toch wel bijzonder triest, totaal geen inzicht of iets van compasie met een dier wat leeft.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Jeroen, ooit was er ooit alleen maar een legbatterij syteem waar geld mee verdient werdt, nu is er in de meerderheid in nederland een scharrel systeem waar geld mee verdient wordt, zo kan het toch ook? Daarin tegen als je alle mensen in Nederland uitlegt in detail en video erbij, ook 20 jaar geleden, denk ik dat ze voor een scharrelsysteem kiezen, en best voor willen betalen als ze het gevoel van eerlijke verdeling in de keten hebben, zo kan het dus ook!
  Het is niet alleen maar een kleine groep, het zijn heel veel mensen die dat best willen, en ook betalen, en ook heel veel onbewuste mensen als ze het weten dat ze gaan betalen. Een verandering manifesteerd dan in deze vorm, verandering komen er alleen als het bewustzijn zo ver is. De vorm kan verschillend zijn. Ik twijfel ook niet aan jouw aandacht en zorg voor dieren, ook niet aan anderen, maar je zult die zorg ook hebben als je ook goede winstmarges kunt halen als een systeem veranderd, met als voorbeeld dan wat Wakker Dier als welzijn ziet als vb geintegreert hebt. En burgers meer betalen en de keten transparant is en duidelijker.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Jeroen ,het kan zeker wel, en moet ook, zal als vb de chloorkip nemen. Amerika is niet in staat om zijn productie proces te beheersen en nu moet alle kip daar in een chloorbad. Amerika als cultuur zijn aardige mensen, maar zakelijk lopen ze ver achter, niet om de wens zo veel mogelijk te verdienen, maar tevens maakt ze het niets uit op welke manier. Die twee dingen samen is in Europa veel beter, en dat moet ook in een voedsel keten. Nu gaat Amerika dan dreigen met import verboden/heffingen op varkens en andere producten dus is het interessant wat het gaat worden. Als de chloorkip in Europa komt gaat het tenkoste van het europes productie en welzijn normen en toekomstige mogelijkheden, innovatie en vooruitgang.
  Wat er nu dus gebeurd is 1 van de zwaarste vormen van criminaliteit, voedsel kwaliteit wordt gebruikt als onderhandelingsmiddel, ruilhandel en positie behouding of verbetering. Ook de producent is nu en in de toekomst gebaad bij voedsel produceren is samenhang met welzijn en een hoog kwalitatiefe voedsel keten. Die zware criminaliteit gebeurd zeker met de gentech, Efsa, terwijl het zogenaamd allemaal democratisch lijkt en wetenschappelkijk onderbouwd.
  Ik zal je een kijkje in de democratie geven in volgend stukje uit de krant, http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1137678.ece/Vier_Britse_Lords_betrokken_bij_omkoopschandaal ,dit is nu iets wat boventafel en zichtbaar geworden is, ik hoef niemand te vertellen dat dit maar een klein stukje van onze democratische ijsberg is. Deze `Lords` kunnen dus niet aangepakt worden in een`democratie`, terwijl ze hun ziel verkopen aan alles wat geld op levert, dat zijn treurige mensen. Je hebt ze ook vast in het EP, maar zowel in het groot als het klein zijn mensen gevoelig voor afpersing, macht, positie en geld.
  Met voedselkwaliteit, wat voor iedereen dus een gezamelijk belang is moet je heel erg zuinig mee om gaan. Dus Amerika moet een toontje lager zingen. Weerderom moeten de sector gebonden organisaties inzien dat dit altijd kan gebeuren bij een willikeurig, land, ook had men dit kunnen zien of in iedergeval klaar staan met het idee als het zover was. Als men nu door ruilhandel van akkoorden de chloorkip toelaat om varkensexport weer toete staan naar Amerika, ben je vooraltijd verkocht en chantabel. Dus het kan zeker.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.