Home

Achtergrond 156 x bekeken

Russische advocaat op straat doodgeschoten

Een bekende mensenrechtenadvocaat is maandag in een drukke straat in het centrum van Moskou neergeschoten.

De nog onbekende dader raakte de jurist Stanislav Markelov in het hoofd, zo meldde het Russische persbureau Interfax. Een journaliste die de advocaat vergezelde is ernstig gewond geraakt en ligt in het ziekenhuis.

Markelov trad op voor de familie van een vermoorde Tsjetsjeense verslaggeefster. De moordenaar van de 18-jarige Elza Koengajeva kwam vier dagen geleden vervroegd vrij. Markelov had net een persconferentie gehouden over de zaak, waarin hij bekendmaakte zich niet neer te leggen bij de omstreden vrijlating van Joeri Boedanov.

De Russische legercommandant wurgde Koengajeva in 2000, volgens hemzelf in een vlaag van woede. Boedanov is de hoogste Russische militair die voor misdaden tegen de Tsjetsjeense bevolking is veroordeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.