Home

Achtergrond 266 x bekeken

Rusland: geef landbouw binnen WTO uitzonderingspositie

Landbouw en voeding verdienen vanwege hun strategische belang binnen het wereldhandelsoverleg een uitzonderingspositie.

Landbouwsubsidies zijn niet per definitie onrechtvaardig. Dat heeft de Russische landbouwminister Alexei Gordejev verklaard op de Grüne Woche in Berlijn.

Volgens Gordejev zijn landbouwproducten en voedingsmiddelen geen "gewone verhandelbare goederen". De Rus vergeleek het belang met de energievoorziening. De steun aan boeren bedraagt 40 procent van het EU-budget, maar volgens Gordejev is dit goed, mits de argumentatie voor subsidies fair is.

"Rusland dient de landbouw te moderniseren, en daarom hebben boeren eenvoudig toegang nodig tot krediet en fondsen", aldus Gordejev, zinspelend op de noodzaak van steun in zijn land. Het Russische landbouwareaal is sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie met circa 30 miljoen hectare gekrompen.

Na olie, gas en militair materieel is de exportwaarde van voeding het grootst voor Rusland. Het land geldt als de derde grootste producent van tarwe ter wereld. In 2006 nam de Doema, het parlement, een wet aan die de staat verplicht iedere 5 jaar een investeringsplan te presenteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.