Home

Achtergrond

Rusland en EU tekenen akkoord over gasdoorvoer

Rusland en de Europese Unie hebben vandaag een akkoord getekend over de voorwaarden voor de controle op de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar Europa.

De overeenkomst is het resultaat van gesprekken tussen de Russische premier Vladimir Poetin en zijn Tsjechische ambtgenoot Mirek Topolanek. EU-voorzitter Topolanek gaat vanavond nog naar Kiev om de overeenkomst ook door Oekraïne te laten tekenen. Alleen dan zal Rusland de gasleveringen aan Europa hervatten, zei Poetin.

Het is de bedoeling dat EU-waarnemers in Oekraïne de doorvoer van Russisch gas controleren. Rusland zegt dat zijn buurland gas aftapt voor eigen gebruik. Rusland draaide anderhalve week geleden de gaskraan naar Oekraïne dicht. Veel Europese landen hebben daardoor geen of minder Russisch gas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.