Home

Achtergrond 286 x bekeken

Ruim honderd telers bij aanbodverenigingen

Ruim honderd akkerbouwers hebben zich aangemeld bij de verenigingen van aardappeltelers.

Er worden tien verenigingen opgericht in Nederland die het areaal consumptieaardappelen vrijwillig willen beperken. Het initiatief komt van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. De vakbond heeft achttien bijeenkomsten belegd, zegt bestuurder Keimpe van der Heide. “Daar zijn 700 aardappeltelers geweest. Ongeveer 15 procent heeft zich direct aangemeld. Daar komen voortdurend nieuwe aanmeldingen bij.”

Er worden tien telersverenigingen opgericht in Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, Oost-Brabant, Limburg, Flevoland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Nederland en Oost-Nederland. De telers gaan vrijwillig minder aardappelen poten. Van der Heide: “In Noordwest-Europa wordt jaarlijks 23 miljoen aardappelen geoogst. Alleen in jaren dat de oogst bleef steken op 21 miljoen ton lag de aardappelprijs boven de 13 cent per kilo. Voor een kostendekkende prijs moet het areaal 10 procent krimpen.”

De kartelwetgeving verbiedt afspraken als meer dan 5 procent van de markt wordt bediend. Van der Heide: “Daarom splitsen de verenigingen zich als die grens in zicht komt. De NAV voorziet de verenigingen alleen van marktinformatie, zodat ze zelf kunnen inschatten hoeveel areaal nodig is voor een acceptabele prijs.”

Ook België, Frankrijk en Duitsland proberen telers verenigingen op te richten. Van der Heide: “We hebben nu ook contact met een Deense telersvereniging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.