Home

Achtergrond 1 reactie

Rotsmoezen rond onteigening

De ontwikkeling van beschermde natuurgebieden ligt meer bij de provincies dan bij het rijk, schrijft biologisch vleesveehouder Freek Ampt uit Goudswaard.

Maar waar ligt de bevoegdheid tot onteigening? Volgens Ampt zorgen de overheden wat dat betreft voor een rookgordijn. Daarbij is onteigenen voor natuur een rotsmoes om agrarische grond goedkoop in handen te krijgen, stelt hij.

Onteigening voor natuur blijft een gevoelig onderwerp. In de Tweede Kamer zijn er nog steeds meer tegen- dan voorstanders. Maar wat gebeurt er achter de schermen?

Tot nog toe is er alleen mee ingestemd om "reststukjes" te onteigenen. Als alles geprobeerd is mag tot een maximum van 10 procent van een gebied "de laatste boer worden weggejaagd". De Raad voor het Landelijk Gebied adviseert meer te onteigenen, het kabinet reageert: in principe niet onteigenen voor natuur! Maar ondertussen….

De realisatie van de EHS is niet meer in rijkshanden, de uitvoering is doorgeschoven naar de provincies. Die zouden de natuurontwikkelingen gebiedsgerichter aan kunnen pakken. Zou best kunnen, maar het zorgt vooral voor een rookgordijn. De minister veegt vragen in het parlement van tafel met "daar gaan de provincies over", gedeputeerden schepen statenleden af omdat "ze nu eenmaal de taak van Den Haag opgelegd hebben gekregen!". Zo blijft de bal in de lucht, iedereen kijkt naar boven en ziet niet wat er op de grond gebeurd.

Onze minister meldt in diverse brieven haar eigen interpretatie van de ruimte die haar gegeven is. Bij de laatste variant wordt er opgerekt naar "gemiddeld over Nederland 10 procent onteigenen".

Daarbij worden ook euri’s overgemaakt naar ijverige provincies, Flevoland heeft net een extra toelage gekregen. De druk vanuit Almere om huizen te kunnen bouwen en de listige koppeling die gemaakt is met het omstreden "Oostvaarderswold" zal er waarschijnlijk in resulteren dat hier massaal de knuppel het hoenderhok in gaat…..Of wordt het toch Brabant? Daar is afgelopen week een bijzonder besluit genomen. Vanuit Den Bosch bied men voor de "vrijwillige verwerving" meer geld (volledige schadeloosstelling?), maar als je niet tekent wordt je onteigend. Dus er komt iemand rustig bij je praten en als je hem binnenlaat blijkt er een paar jongens met honkbalknuppels op de dam te staan! Is dat de Brabantse vertaling van vrijwilligheid of komt dat uit Den Haag?

Wie gaat dit toneelstuk eindelijk doorbreken?? Van vrijwilligheid is al jaren geen sprake meer. De aanvankelijke zoekgebieden zijn ingesponnen door een web aan regelgeving zodat bedrijven geen kant meer op kunnen en langzaamaan worden uitgerookt! Mevrouw Verburg, wees voor één keer een vent en stop deze Nederland onwaardige folteringen. Iedereen weet intussen dat de zogenaamde vrijwilligheid en het "meer bieden mag niet van Brussel" rotsmoezen zijn om die gronden goedkoop in handen te krijgen. Bied gewoon dubbel geld als die EHS zo belangrijk is!

Van vrijwilligheid is al jaren geen sprake meer. De aanvankelijke zoekgebieden zijn ingesponnen door een web aan regelgeving zodat bedrijven geen kant meer op kunnen en langzaamaan worden uitgerookt! Mevrouw Verburg, wees voor één keer een vent en stop deze Nederland onwaardige folteringen. Iedereen weet intussen dat de zogenaamde vrijwilligheid en het "meer bieden mag niet van Brussel" rotsmoezen zijn om die gronden goedkoop in handen te krijgen. Bied gewoon dubbel geld als die EHS zo belangrijk is!

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Graats.

    Hier is idd een bestuurder met ballen voor nodig. Wetgeving dient immers te worden aangepast opdat de definitie grondexploitatiebebied ruimer wordt. Het is in deze dan ook geen verkeerde gedachte om de oppervlakte nieuwbouw in Nederland te koppelen aan de te verwerven EHS. Daarmee behoord deze EHS immers tot hetzelfde grondexploitatiebebied dan de nieuwbouw, waardoor er dan sprake is van één complex.

Of registreer je om te kunnen reageren.