Home

Achtergrond 269 x bekeken

Roquefort voor Obama

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama krijgt bij zijn inauguratie dinsdag roquefortkaas cadeau. De president van de Franse regio Midi-Pyrénées, Martin Malvy heeft hem de geschimmelde schapenkaas zelf gestuurd.

Hij heeft ook een brief aan Obama bijgevoegd waarin hij verzoekt de jongste accijnsverhoging op de al duizend jaar traditioneel gemaakte en gerijpte kaassoort teniet te doen.

In de laatste dagen van haar bewind heeft de Amerikaanse regering-Bush donderdag de invoerrechten op roquefort verdrievoudigd. Het was een van de tegenmaatregelen naar aanleiding van een besluit van de Europese Commissie. Die handhaaft het verbod op de import van vlees dat is behandeld met hormonen. De Amerikaanse vleesindustrie wordt hiermee getroffen.

Malvy vindt dat de beroemde kaas ten onrechte als gijzelaar wordt gebruikt in de slepende Amerikaans-Europese handelsgeschillen. Hij hoopt dat Obama van de kaas geniet en er nog eens rustig over nadenkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.