Home

Achtergrond

Roemenen makkelijker aan de slag bij boomkwekerij

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) staat boomkwekerijen tijdelijk toe om makkelijker personeel uit Roemenië en Bulgarije in te zetten.

Een woordvoerster van de bewindsman zei vandaag dat de versoepeling van de zogeheten arbeidsmarkttoets geldt tot 1 april, als de grootste druk van het seizoenswerk in deze sector achter de rug is.

De woordvoerster benadrukte dat de boomkwekers verplicht blijven om eerst in Nederland te proberen voldoende arbeidskrachten te vinden. Maar als dat niet lukt, wordt sneller een werkvergunning verstrekt als de werkgevers een beroep willen doen op werknemers uit de twee nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Veel boomkwekers hebben problemen om geschikt personeel te vinden en werken al relatief vaak met ervaren Roemeense krachten.

Eind vorig jaar heeft Donner besloten de grenzen voorlopig dicht te houden voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije, die sinds 2007 EU-lid zijn. Dat gebeurde onder druk van de Tweede Kamer en de oplopende werkloosheid.

Maar toen al kondigde de minister aan niet doof te zijn voor problemen in de land- en tuinbouw om voldoende seizoensarbeiders te vinden. De minister heeft daarom de vertegenwoordigers van de verschillende sectoren in de land- en tuinbouw gevraagd een kalender te maken wanneer in welke regio's zich drukke periodes aandienen.

Aan de hand van de kalender hoopt Donner gemeenten en het UWV Werkbedrijf in de buurt zo vroeg mogelijk aan te sporen zoveel mogelijk geschikte werkzoekenden in de bijstand en WW aan te leveren voor het seizoenswerk. Volgens LTO Nederland volgt na piek bij de boomkwekers de oogstdrukte voor aspergetelers. De brancheorganisatie wil na het eerste kwartaal van dit jaar bekijken of de regeling goed werkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.