Home

Achtergrond

Roebel en dollar zakken verder, pond stijgt

De roebel heeft deze week 7 procent aan waarde ingeleverd ten opzichte van de euro.

Een euro was donderdag 45,7 roebel waard tegen 42,3 een week eerder. Ten opzichte van eind vorig jaar leverde de Russische munteenheid zelfs 12 procent in. De dollar stijgt ondertussen snel.

De exportpositie van de Nederlandse agribusiness in de traditionele groeimarkt Rusland is daarmee verzwakt. De uitvoer naar Rusland neemt sinds eind 2007 in de meeste sectoren af. De export van groente en fruit daalde bijvoorbeeld 3 procent. Naast de roebel speelt ook dat belangrijke kredietverzekeraars steeds minder akkoord gaan met deals in Oost-Europa.

Het Britse pond herstelde enigszins ten opzichte van zowel de Amerikaanse dollar en euro. Op weekbasis won het pond 2,8 procent aan waarde. De pondkoers, €0,91, is sinds begin januari al 4,5 procent in waarde gestegen, wat vooral de export van vlees en tuinbouwproducten ten goede komt.

Op maandbasis lijkt de dollar ten opzichte van de euro, maar ook de yen het snelst te stijgen sinds oktober vorig jaar. Op donderdag was een euro $1,311 waard, aanzienlijk minder dan de top van $1,46 die half december is genoteerd, maar meer dan de $1,29 van vorige week. Een dure dollar maakt import uit de eurozone goedkoop, maar olie, gas en veel agrarische grondstoffen duurder.

Naarmate de recessie duidelijker vorm aanneemt, zien investeerders volgens analisten minder heil in valutabeleggingen. De verwachting is dat de dollarkoers op korte termijn stijgt, totdat de Amerikaanse regering daadwerkelijk dollars gaat printen als stimulans voor de economie.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.