Home

Achtergrond

Robuuste bedrijven hebben de toekomst

De agrarische sector telt relatief veel robuuste ondernemingen. Deze bedrijven zijn bestand tegen een stootje, stelt Kees Rippen, senior managing consultant bij adviesbureau Berenschot.

We beleven woelige tijden. Banken zijn in problemen, grote beursgenoteerde ondernemingen wankelen onder hun schuldenlast en vele bedrijven hebben plannen voor ingrijpende reorganisaties. Het idee dat de onderneming uitsluitend bestaat om de aandeelhouders rijker te maken heeft geleid tot verzwakte bedrijven.

Als het moeilijker wordt, blijkt het gebrek aan soliditeit. We moeten naar een model van de robuuste onderneming, ook in de agrofood. Robuust staat voor groot en sterk, bestand tegen een stootje, maar niet agressief.

In vergelijking met andere sectoren zien we in de agrofoodsector veel robuuste ondernemingen, zoals de Rabobank, de coöperaties en veel gezonde en ondernemende familiebedrijven. We zijn in de sector gewend aan sterk schommelende volumes en prijzen en de ondernemers hebben wel geleerd robuust te ondernemen.

Waaraan herken je een robuust bedrijf? Allereerst aan een robuuste strategie, denken op lange termijn, een goede verankering in de afzetmarkten en een sterke binding met de toeleveranciers. Uitgaven voor resource en development zijn relatief hoog om klaar te zijn voor de toekomst.

De robuuste onderneming is robuust gefinancierd. Relatief veel eigen vermogen, niet beursgenoteerd, maar met betrouwbare aandeelhouders.

De robuuste onderneming kent een zorgvuldige vormgeving van toezicht en besturing, waarin belangen van alle aandeelhouders worden meegewogen. Dit behoedt de onderneming voor riskante avonturen. Ook het toezicht op de leiding van het bedrijf is belangrijk. In de robuuste onderneming geen te grote ego’s en geen dikke bonussen.

Het optimaliseren van marge en resultaat heeft een vorm waarin de belangen van de ketenpartners worden meegewogen, er moeten ketens komen waarin de verdeling van marge fair is. Uiteraard draait de robuuste onderneming op gedreven vakmensen.

Robuuste ondernemingen zijn niet saai of traag. Ze zijn sterk en getraind en kunnen in mindere tijden tegen een stootje. Hebben de kracht om in mindere tijden van kansen gebruik te maken. U herkent de kenmerken van de coöperaties en familiebedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.