Home

Achtergrond 355 x bekeken

Risicomanagement in de landbouw: ondersteuning blijft nodig

Gesubsidieerd of niet, verzekeringen tegen dierziekten en weerschade zijn meestal maar weinig effectief.

Dat concluderen het landbouweconomisch instituut (LEI) en Berenschot, die het succes van 13 risico-instrumenten in 7 landen onderzochten.

Volgens de onderzoekers zijn private, niet-gesubsidieerde initiatieven doorgaans volstrekt niet functioneren. Er doen op dit moment gewoonweg te weinig boeren mee om uiteindelijk genoeg geld beschikbaar te hebben voor schadegevallen.

Verzekeringen tegen hagel en storm vormen een uitzondering op de regel. In Spanje is bij een dergelijke verzekering voor oogstschade bij wintertarwe succes geboekt. Hoewel een stabiel boereninkomen zowel de bedrijfsvoering als consumptie ten goede komt, zien de onderzoekers weinig interesse bij boeren.

Wanneer de overheid verzekeringen financieel ondersteunt leidt dit tot verstoringen op de verzekeringsmarkt. Bovendien blijken verzekeringen, privaat of niet, voor echte prijscrises op de lange termijn geen soelaas te bieden. De overheid moet dan dus ad hoc blijven bijspringen.

Voor de korte termijn kunnen prijsrisico’s worden verlaagd door deel te nemen aan termijnmarkten en poolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.