Home

Achtergrond 201 x bekeken 1 reactie

Restituties geen goede zet

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel trapt op de rem: een verdere val van de Europese zuivelmarkt accepteert zij niet.

Bij de opening van de megabeurs Grüne Woche in Berlijn kondigde de Deense politica aan volgende week de export–restituties voor boter, kaas en melkpoeder weer in te stellen. En in maart wil ze weer een voorraad boter en magere melkpoeder opslaan.

Het is logisch dat Fischer Boel van zich laat horen, want in vele EU-landen klagen melkveehouders hun nood. De instrumenten die zij ter hand neemt, zijn echter ongelukkig. Als het doel is de handel vrij te laten, moet niet bij de eerste tegenwind de bescherming uit de kast worden getrokken. LTO heeft ook gelijk dat de kans bestaat dat deze stap leidt tot een robbertje subsidiëren op de wereldmarkt, met voor boeren in de EU negatief effect. En die interventieopkoop zet al helemaal geen zoden aan de dijk: 30.000 ton boter ligt al na 1 dag in de schuur.

De enige echte oplossing voor de korte termijn is productieverlaging. Dat heeft weinig tot niets te maken met de quotumverruiming: iedere boer staat het vrij minder te produceren. Wat dat betreft moeten melkveehouders eens goed kijken naar de initiatieven die aardappeltelers nu nemen voor een vrijwillige productiebeperking.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Het is toch niet te geloven, leert de politiek het dan nooit. Altijd maar weer de knip trekken voor die zwaar overgesubsidieerde boeren. Toen de prijzen hoog waren moest er massaal geinvesteerde worden tegen beter weten in; ieder riep dit kan nooit lang goed gaan en nou zijn we 3/4 jaar later en ieder heeft gelijk gehad behalve de boeren en nou gaat die troel ze weer steunen. Produceren voor de wereldmarkt en anders niet, dat moeten wij ook!!

Of registreer je om te kunnen reageren.