Home

Achtergrond

Registratie van alcoholgebruik bij geweldsdelict

De politie moet vanaf volgend jaar bij geweldsdelicten steeds vastleggen of er alcohol in het spel was.

Dat willen de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Uit een proef bij drie politiekorpsen, waar alcohol en drugsgebruik apart werd geregistreerd, bleek dat bij gemiddeld 31 procent bevestigd kon worden dat verdachten middelen hadden gebruikt. Dat schrijven de bewindslieden maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De proef vond plaats in de politieregio IJsselland en de gemeenten Schouwen-Duiveland en Renkum/Wageningen. Gedurende een half jaar werd bij zo veel mogelijk aangehouden verdachten van geweld op vrijwillige basis een alcohol- en drugstest afgenomen. Bij ruim een kwart van de aangehouden verdachten kon worden vastgesteld dat sprake was van alcoholgebruik kort voor het gepleegde feit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.