Home

Achtergrond

Recessie treft zuiden harder dan noorden

De financiële crisis zal harder toeslaan in het zuiden van het land en minder stevig in Noord-Nederland. Dat zegt professor Jouke van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarkt van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bepalend zijn volgens hem de opbouw van de industrie en dienstverlening. In Limburg en Noord-Brabant zitten veel bedrijven die produceren voor de markten van luxegoederen zoals auto's en chips voor computers, zo bevestigde hij zaterdag een bericht hierover in het Dagblad van het Noorden.

In Drenthe, Groningen en Friesland zal de werkloosheid minder hard stijgen, doordat de agrarische industrie daar nog altijd belangrijk is. Ook de zorg en het onderwijs zijn daar betrekkelijk grote werkgevers. "Mensen blijven eten, gaan naar school en stellen een operatie niet uit. Bij de aanschaf van luxegoederen ligt dat anders'', aldus Van Dijk.

Van de drie grote steden verwacht hij dat Amsterdam (onder meer zakelijke dienstverlening) en Rotterdam (goederendoorvoer) harder worden getroffen dan de ambtenarenstad Den Haag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.