Home

Achtergrond

Rampzalige tweede week voor mechanisatiesector

Na een redelijk begin van het jaar eindigde de tweede beursweek voor vrijwel alle agribusinessbedrijven in mineur.

Daar waar de AGD-index 3,4 procent verloor, was de schade voor met name mechanisatiebedrijven en handelsondernemingen ronduit rampzalig. Agco, producent van onder meer trekkers en landbouwgereedschap, verloor op weekbasis het meest: 20,6 procent. De meeste schade werd net als bij concurrenten Case New Holland en John Deere toegebracht op maandag en woensdag. Het bedrijf uit Georgia verklaarde dat dit jaar een zwak jaar wordt voor landbouwmachines.

Eerder werd duidelijk dat het Amerikaanse ministerie van landbouw de verwachte oogst van mais 10 procent naar boven bijstelt ten opzichte van december. De prijs van soja kan tevens onder druk komen te staan door veel grotere voorraden dan verwacht. Hier staat tegenover dat de verwerking van soja in december afnam met 14 procent.

Voor Bunge, de grootste verwerker van oliezaden ter wereld, kwam de grootste pijn dan ook deels gelijktijdig met de oogstramingen. Het bedrijf werd woensdag extra afgestraft vanwege een winstwaarschuwing, die volgde na eerdere negatieve signalen van Cargill. Het nieuws trok concurrent ADM mee. Aangezien zowel ADM als Bunge sterk in Brazilië aanwezig zijn, hangt hun succes in de toekomst ook nauw samen met de dollar-real koers. De real daalde de laatste maand 18 procent.

Lagere prijzen voor mais en soja verlagen mogelijk de vraag naar meststoffen, zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen. Producenten als Syngenta (zaaigoed, gewasbescherming) en Yara (mest) eindigden dan ook fors in de min.

Dalende grondstofkosten maken mogelijk de voederkosten van vleesverwerkers lager. Tyson Foods noteerde deze week dan ook 3,4 procent hoger. Smithfield Foods profiteerde niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.